Fjoråret var blodrødt – nå er de klare for takeoff med rekordmange studenter

LEDERDUO: Peter Blom er skolesjef ved European Helicopter Center, mens Anette K. Haldorsen nettopp har tiltrådt som daglig leder.

LEDERDUO: Peter Blom er skolesjef ved European Helicopter Center, mens Anette K. Haldorsen nettopp har tiltrådt som daglig leder. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Endret eierskap, rendyrking av skole og rekordmange studenter. Den nye ledelsen ved European Helicopter Center mener skolen nå tar av etter et blodrødt fjorår.

DEL

(Vestviken 24) Helikopterskolen på Torp hadde i fjor over 8 millioner kroner i negativt driftsresultat, der noe riktignok er tap ved salg av driftsmidler. Før det har Torp-selskapet stort sett balansert regnskapsmessig. Nå er store endringer skjedd hos European Helicopter Center AS (EHC).

– Vi startet prosessen frem mot det vi internt kaller EHC 2.0 allerede i 2016. Slike prosesser koster tid og penger, og dette drar vi også med oss inn i 2017.

– I løpet av året har vi gjort store organisatoriske endringer, først og fremst ved å skille ut hele den operative driften, som nå drives videre av Pegasus Helicopter AS. Utskiftninger i maskinpark, endringer i staben og strukturelle endringer koster tid og penger, noe vi også vil komme til å se på tallene for 2017, forteller Anette K. Haldorsen, nybakt daglig leder.

Den operative delen som nå tilhører nabofirmaet består av to helikoptre og piloter, der oppdragene er frakt, linjebefaring, sightsseing, fotoflyvning og lignende.

European Helicopter Center AS er heretter en ren pilotskole.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Journalist og lærer

Anette K. Haldorsen er tidligere journalist, lærer og kommunikasjonsrådgiver bosatt i Tønsberg. Hun har også drevet foredragsvirksomhet i digital markedsføring, hun står på Høyres liste til Stortingsvalget og har en sønn på 6 år.

De to siste årene har hun vært markedssjef ved EHC. Fra 1. september rykket 33-åringen et hakk opp på organisasjonskartet.

Sammen med skolesjef Peter Blom, som har det faglige ansvaret for utdanningen av piloter, er Anette K. Haldorsen sterk i troen på at omstillingen ved EHC går bra.

– Vi har allerede nå begynt å se de positive ringvirkningene av de tiltakene vi har gjort over tid, noe som gjør at både vi og eierne ser svært positivt på driften inn i 2018.

– Nå gjør vi det vi kan best, nemlig å drive helikopterskole. Vi har fulle klasser og ekstremt dyktige instruktører. Nå som organisasjonen er tilpasset virksomheten, så ser jeg svært positivt på neste år. Derfor var jeg heller ikke i tvil om at jeg skulle si ja da jeg ble spurt om å lede ”EHC 2.0” inn i en ny tid, sier Tønsberg-kvinnen.

LES OGSÅ: Vil la studenter låne 700.000 kroner ekstra for å bli flygere

Rekordmange studenter

Vestviken24 skrev nylig om veksten i studenter hos Pilot Flight Academy. Flyskolen holder til i samme bygg som EHC, og har hatt stor pågang av elever etter at Statens Lånekasse begynte å finansiere den kostbare pilotutdanningen.

Det samme er tilfelle hos EHC, der helikopterutdannelsen riktignok er noe rimeligere og tar noe kortere tid. Etter 12 til 15 måneders skolegang er arbeidsmarkedet for tiden enormt godt. EHC får jevnlig henvendelser fra selskaper som trenger piloter og lastemenn.

– Den siste tiden har vi faktisk ikke hatt kandidater å anbefale, da disse allerede er i jobb, forteller Anette K. Haldorsen. Norske helikopterpiloter jobber med frakt av materialer eller folk, de flyr politi- eller ambulansehelikoptre, sightseeing, lostransport eller de flyr offshore-personell ut og inn til oljeinstallasjoner.

EHC har nå åtte helikoptre av tre ulike modeller. Skolen har 13 ansatte, ni frilansinstruktører og 55 aktive studenter. De kommer fra mange ulike land, og de fleste bor i skolens studenthybler like ved rullebanen på Torp.

LES OGSÅ: Blått lys for helikopterskolens framtid på Torp

Fire helikopter-aktører på Torp

I Norge er det rundt 20 selskaper som driver med helikopterflyving. Fire av dem har baser Torp. I tillegg til EHC og Pegasus er det Hesnes Air og Fonnafly.

European Helicopter Center AS er nå heleid av GSA Holding AS, etter en nylig gjennomført endring på eiersiden. GSA har vært en av flere eiere i mange år.

GSA eies igjen av tre selskaper. Bak disse står Anne Gerlyng Smith, Scott Michael Smith, Geirr Emil Carlsen og Atle Solum, alle bosatt i Asker eller Bærum.

– Disse har vært med på eiersiden gjennom mange år. De er aktive og genuint interesserte i det vi holder på med, forteller daglig leder Anette K. Haldorsen.

Aksjeselskapet European Helicopter Center AS ble stiftet i 1986.

Artikkeltags