(Vestviken 24)

Siden april 2014 har Innovatoriet på Høgskolen i Sørøst-Norge vært brukt som visningsarena for hjelpemidler til bruk i hele tjenestekjeden, for alle aldersgrupper.

– Når oppfinnelsen er genial i sin enkelhet, da blir jeg glad.

Det sier Torill Lønningdal, utviklingsleder ved Innovatoriet. Mange av produktene som er utstilt på Bakkenteigen har ikke den mest avanserte teknologien – det er det å komme på ideen som ofte er utfordringen.

Nytt, nyttig og for en bred gruppe

Blant tingene som er utstilt finner man en seng som hjelper deg med å stå opp og legge deg, sittedusjer, skjeer som kompenserer for skjelving og mye annet. Det er først og fremst ting det kan være behov for i de kommunale tjenestene.

Leverandørene kommer fra hele Europa. Tre Vestfold-bedrifter har også produkter til utstilling: Vestfold Audio AS, Careto AS og Numa AS. Innovatoriet tar inn nye produkter kontinuerlig. For at de skal kunne vise de fram, m å produktet være ferdig utviklet og i salg.

– Dessuten må det være relativt nytt, nyttig og at det ikke er alt for spesielt. Det skal kunne brukes av en relativt bred gruppe. Vi har ikke synshjelpemidler, for eksempel, sier Lønningdal.

– Leverandørene ser det norske markedet som interessant og potensielt godt. Skandinavias måte å tenke på helse på, med høye krav, ønsket om å bo hjemme, gjør Skandinavia til et veldig dynamisk marked.

Trapperullator

Jevnlig er det demonstrasjoner av produkter. Når Vestviken24 er innom, viser Ingrid Lonar fram produktet hun og to andre begynte utviklingen av da de var studenter på NTNU. AssiStep er en trapperullator som skal gjøre det enklere for personer med bevegelseshemninger å komme seg opp og ned trapper.

– Folk har ulike behov, så det gjelder å gjøre det så sikkert som mulig. Det har også vært viktig for oss at det skal være en diskré løsning i trappa. Man skal ikke føle seg dårligere enn det man er, sier Lonar, nå teknisk sjef i AssiStep.

Høgskolen bruker Innovatoriet som en del av undervisningen. Studieretninger som sykepleier, ingeniør og økonomi får utbytte av Innovatoriet, ifølge Lønningdal.

– Litt av poenget med dette stedet er at man skal kunne ta og føle på hjelpemidlene og produktene. Hvis man hadde sett noe på nett, vet man kun hvordan tingen ser ut. Det å kunne prøve, ta på, kjenne på, gir en annen kunnskap enn å se det på nett. Det har vært viktig at hands-on-kunnskapen kommer med, sier Lønningdal.