(Vestviken 24)

365 av landets 428 kommuner har en eller annen form for eiendomsskatt i år. Det er 10 flere enn i fjor og 93 flere enn i 2007.

Dermed er eiendomsskatt innført i 85 prosent av kommunene, og i fjor ga det inntekter på til sammen 11 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv. Beløpet tilsvarer 2,8 prosent av kommunenes bruttoinntekter.

En av årets nykommere er landbrukskommunen Re i Vestfold, hvor ordfører Thorvald Hillestad sier de så seg nødt til å bite i det sure eplet.

– Det skulle vært moro å se kommunen der dette er et populært tiltak. Det sier seg jo selv at det ikke er det, sier Sp-ordføreren.

Re har foreløpig ikke funnet noen naboer å slå seg sammen med, men ingen av kandidatene har eiendomsskatt. Hillestad er likevel ikke bekymret for at inntektsposten kan forsvinne ved en eventuell sammenslåing.

– Jeg tror vi vil få besparelser administrativt etter en sammenslåing, sier Hillestad. Slik tenker også statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kommunaldepartementet.

– Kommuner som slår seg sammen, blir sterkere og får bedre økonomi. Dette legger til rette for at de også kan avvikle ulike former for kommunal eiendomsskatt, skriver hun i en epost til avisen.