(Vestviken 24)

Med nye regler for søk er det enkelt å finne ut hvem som faller for fristelsen. Alle skattesøk loggføres, skriver Nettavisen/NA24. Regelen om dette ble innført av Stortinget i 2014.

Slik sjekker du

Når du har logget deg inn for å søke på skatteetaten.no, er det en egen fane hvor du får statistikk over hvem som har søkt på deg. Du får se navn, fødselsår, postnummer og poststed på alle som har søkt på navnet ditt.

Les også: Blant de én prosent rikeste

Du må være 16 år for å søke i skattelistene, og du kan søke på inntil 500 personer i løpet av en måned, ifølge Skatteetaten.

Følg med på nettavisene

For noen år tilbake bestemte Stortinget at avisene ikke lenger kan tilby skattesøk. Men de har fremdeles lov til å drive journalistikk basert på søk i listene. Derfor vil alle nettavisene i Vestfold i dag publisere lister over hvem i kommunene og fylket som hadde høyest inntekt og formue - og som betalte mest skatt - i fjor.

Les også: Seks fastleger tjente 1,9 millioner eller mer

Skatteetaten åpnet for søk i listene klokken 03.00 natt til idag. Når denne artikkelen leses, vil nettavisene allerede ha lister ute.

Men skal du søke på en enkeltperson, for eksempel en nabo eller slektning, må du altså logge deg inn hos skatteetaten, og der vil naboen eller slektningen kunne se at du har søkt på ham eller henne.