Cateringbransjen mener smilefjes gir restauranter et fortrinn

Slike plakater fra Mattilsynet utgjør et savn i cateringbransjen.

Slike plakater fra Mattilsynet utgjør et savn i cateringbransjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Cateringbransjen mener smilefjesene gir restaurantene et konkurransefortrinn.

DEL

(Vestviken 24) Smilefjestilsynet som Mattilsynet har innført på restauranter i hele Norge fra januar i år, gjelder ikke for cateringbransjen.

– Det er ingen grunn til at ikke vi skal være omfattet av de samme strenge kravene. Bransjen vår leverer mat til flere hundre tusen personer hvert år, sier daglig leder Jan Nielsen i Matspecialen AS til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Har tatt kontakt

Cateringbransjen har nå henvendt seg til Mattilsynet med en forespørsel om å bli en del av smilefjesordningen. Nielsen har mer enn 25 års erfaring fra bransjen, og han har erfart at det er lettvint å slippe unna.

– Ordningen er også konkurransevridende. En offentlig smilefjesordning finnes foreløpig ikke i vår bransje, men gjelder alle restauranter i Norge. Det er for dårlig. Mange restauranter og kafeer driver med catering i tillegg til ordinær drift, understreker Nielsen.

Han er overbevist om at smilefjesordningen vil gi forbrukerne økt trygghet hvis et cateringselskap har fått gode skussmål fra Mattilsynet.

– Smilefjesrapporten skal henges opp og være godt synlig fra utsiden av lokalet. Har man sovet i timen, eller bevisst jukset, er det vanskelig å skjule, påpeker Jan Nielsen.

LES OGSÅ:  De aller fleste restaurantene får smilefjes

Med i Danmark

Foto:

I Danmark sjekker åtte av ti smilefjeset før de bestiller mat på en restaurant eller hos et cateringselskap.

– Bransjen i Danmark har vært omfattet av ordningen i alle år, og bestiller du catering på nett, skal det være en link til Mattilsynet på selskapets hjemmesider. Slik bør det være i Norge også, mener han.

Ole Fjetland, direktør for avdelingen Mat i Mattilsynet, understreker at det i samråd med Helse- og omsorgsdepartementet er bestemt at smilefjesordningen i første omgang gjelder bare for restauranter og kafeer.

Det er ingen grunn til at ikke vi skal være omfattet av de samme strenge kravene.

Jan Nielsen, cateringbransjen

LES OGSÅ: – En så stor kontrakt betyr mye for en liten bedrift som oss

Kan bli utvidet

Evaluering: Smilefjesordningen kan bli utvidet til andre bransjer, forteller Ole Fjetland i Mattilsynet. Foto: Pressebilde/anb

Evaluering: Smilefjesordningen kan bli utvidet til andre bransjer, forteller Ole Fjetland i Mattilsynet. Foto: Pressebilde/anb

– Særlig i oppstartsfasen vil smilefjes ta mye ressurser, men etter hvert vil dette bli en del av det vanlige tilsynet vi utfører. Vi kommer fortsatt til å føre tilsyn ved alle serveringssteder, selv om ikke alle får smilefjeset, sier Fjetland til ANB.

– Når vi skal evaluere smilefjesordningen, vil det være naturlig også å se på om ordningen skal utvides til andre bransjer, som for eksempel catering. Den endelige beslutningen om dette ligger hos Landbruks- og matdepartementet, opplyser Ole Fjetland.

(ANB)

Artikkeltags