Vestfold-dominans i kampen om stipend for eksklusiv matproduksjon

Henrik Raastad-Hoel og Åsmund Bjertnæs i Bjertnæs og Hoel er en av fire matprodusenter i Vestfold som er nominert til Menys Matskattstipend. Stipendet blir delt ut på matstreif i Oslo 2. september.

Henrik Raastad-Hoel og Åsmund Bjertnæs i Bjertnæs og Hoel er en av fire matprodusenter i Vestfold som er nominert til Menys Matskattstipend. Stipendet blir delt ut på matstreif i Oslo 2. september. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Fire av seks nominerte til Menys nasjonale matskattstipend er fra Vestfold.

DEL

(Vestviken 24) – De elleve produsentene som har søkt stipend er alle strålende, sier kommunikasjonsrådgiver i Meny, Eli Strand. Men en jury, satt sammen av matfolk, med mat- og landbruksminister Jon Georg Dale i spissen, har funnet seks kandidater som nå kniver om å stikke av med et stipend på totalt 750.000 kroner.

Matvareprodusenter i hele landet ble invitert til å søke stipend. Det juryen har vært ute etter, er produsenter som jobber med prosjekter som vil heve kvaliteten på sine varer.

Fire av de seks er altså fra Vestfold. Det er:  Gårdsand i Re, Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand, Bjertnæs og Hoel på Nøtterøy og Færder Mikrobryggeri i Tønsberg. Juryen avgjør onsdag hvem som blir den heldige vinner.

LES OGSÅ: Tjente penger som onkel Skrue

LES OGSÅ: Potet-gull fra Vestfold

– Hva er spesielt med Vestfold?

– Klimaet spiller selvfølgelig en rolle her, dere er heldige med jordsmonn og gode vekstforhold. Men vi finner framfor alt en rekke framoverlente matprodusenter i Vestfold som ikke bare dyrker og produserer det som er tradisjonene på gården, sier Strand.

– Mange er villige til å prøve noe nytt, og ta en sjanse. For eksempel har Bjertnæs og Hoel søkt stipend for å realisere ønsket om å levere lokalproduserte poteter hele året.

– Det som skiller dem fra mange andre, er at de har gått ut til kundene sine og spurt hva de vil ha av produkter. Først til kokkene og restaurantene, så til vanlige kunder. Produsentene i Vestfold er lydhøre, og vil lage noe ekstra, sier Eli Strand.

LES OGSÅ: Gartnere vant regional EAT Award for god matidé

LES OGSÅ: Nå skal Færder-ølet ut i verden

En av dem som har kommet med tilbakemeldinger, er superkokk og nøttlending Tom Victor Gausdal.

– Det er hyggelig å høre at maten fra Vestfold blir satt pris på. Vekstforholdene er selvfølgelig gode, men årsaken til en god utvikling er også at kokkene har heiet på for eksempel Gårdsand og Bjertnæs og Hoel. Det er viktig for oss å gi tilbakemeldinger, og det er spennende å få være med på å utvikle nye potetsorter, slik de nå gjør på Smidsrød, sier Gausdal.

Stipendet blir delt ut på Matstreif i Oslo 2. september. Vinneren får 500.000 kroner, en produsent får 200.000 og en får 50.000 kroner. Det er første gang Meny deler ut et slikt stipend.

Artikkeltags