Konkurs gjør at Gunnar og 60 andre mister jobben

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

61 personer mister jobben etter konkursen i NLI Subsea Service AS på Pindsle.

DEL

(Vestviken 24) – Jeg tror ikke det blir lett å finne noen ny jobb nå, sier hovedtillitsvalgt Gunnar Stene (61).

Den utfordrende situasjonen i oljebransjen ble nådestøtet for industribedriften, som har eksistert siden 70-tallet.

De seneste årene har bedriften spisset virksomheten inn mot offshoreindustrien, noe som har gjort den mer sårbar for utviklingen i markedet. Nisjen har vært konstruksjon av mekaniske installasjoner til bruk på havbunnen på oljefelt.

Virksomheten i Sandefjord er bare en del av korthuset som nå raser i subsea-delen av NLI-systemet. Allerede i april var det kroken på døra for søsterbedriften NLI Larvik, som hadde 58 ansatte.

Etter at morselskapet NLI Subsea AS gikk konkurs i september, har datterselskapene i Sandefjord, Asker og Odda fulgt etter.

– Hadde et lite håp

Daglig leder Knut Lofthus i Sandefjord-bedriften henviser til styreleder i morselskapet, Bjarte Røyrvik, for kommentarer. Røyrvik har ikke besvart Sandefjords Blads henvendelser.

Hovedtillitsvalgt Gunnar Stene (61) forteller at konkursen ikke kom som noen stor overraskelse på de rundt 60 ansatte.

Les også: 70 ansatte dras med i dragsuget etter NLI Subsea-konkursen

– Men vi hadde et lite håp til siste slutt, sier Stene, som var ansatt i bedriften i 33 år.

OFFSHORE: På mesteparten av 2000-tallet har NLI Subsea service på Pindsle levert installasjoner til offshoreindustrien. På dette bildet fra 2006 er (f.v.) Ove Almås, Tor martin Røed, Helge Slåtta og Roar Emil Bergmann.

OFFSHORE: På mesteparten av 2000-tallet har NLI Subsea service på Pindsle levert installasjoner til offshoreindustrien. På dette bildet fra 2006 er (f.v.) Ove Almås, Tor martin Røed, Helge Slåtta og Roar Emil Bergmann. Foto:

– Tidligere produserte vi alt mulig for alle mulige bedrifter og markeder. De siste ti årene under NLI har det blitt utelukkende offshore. Da krisen kom i oljebransjen, hadde vi ikke flere ben å stå på. Da veltet det, sier Stene.

– Kunne mer vært gjort for å redde bedriften?

– Vi følte at det var for få folk som var ute for å selge inn bedriften og skaffe nye oppdrag, men vi er klar over at det har vært et tøft marked, sier Stene.

De ansatte fikk et forvarsel om den kritiske situasjonen da bedriften begynte med permitteringer høsten 2015. Disse fortsatte utover vinteren og våren.

PRIORITERER DE ANSATTE: Bostyrer Tor Erik Heggøy.

PRIORITERER DE ANSATTE: Bostyrer Tor Erik Heggøy. Foto:

Prioriterer de ansatte

Bostyrer etter konkursen er advokat Tor Erik Heggøy i Tenden Advokatforma i Tønsberg.

Han forteller at noe av det viktigste etter konkursen har vært å følge opp de ansatte.

– Vi har prioritert det, og hadde kort tid etter konkursen et allmøte hvor de ansatte blant annet fikk hjelp til å fremme krav på tapt lønn til Navs lønnsgaranti. Dette sikrer raskest mulig behandling av deres krav, sier Heggøy.

Han forteller videre at det ble vurdert, men ikke funnet grunnlag for å overdra driften til andre aktører.

– Det handler om at markedet i denne bransjen generelt er vanskelig, sier Heggøy.

Han forteller at verdiene i boet er lavere en summen de er pantsatt for, og at konkursboet derfor har opphevet beslaget av disse.

Første skiftesamling blir holdt i Sandefjord tingrett 2. november.

LES OGSÅ: Skjebneuker for 400 Sandefjord-ingeniører

Kraftige underskudd

Mens morselskapet gikk konkurs midt i september, gikk produksjonsbedriften i Sandefjord til skifteretten først i starten av oktober.

– At morselskapet går konkurs, innebærer ikke at datterselskapene går konkurs. Men i dette tilfellet hadde bedriften i Sandefjord stilt sikkerhet for morselskapets gjeld til banken. Når sikkerheten ble påkalt av banken, var det en situasjon selskapet ikke kunne håndtere. Det var magert på oppdragssiden, og de hadde ikke fått på plass nok oppdrag til å sikre tilstrekkelig lønnsom drift, sier Heggøy.

Omsetningen i NLI Subsea Service var på 136 millioner kroner så sent som i 2012, men hadde falt til under 50 millioner i 2015. De siste tre hele regnskapsårene var samlet resultat før skatt et underskudd på nesten 70 millioner kroner.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.