Enda et gründerhus åpner: – Her skal vi dyrke fram bærekraftig lokal virksomhet som tjener både miljø og penger

SPENT: Øystein Bredal Thorsen har allerede sikret seg andre etasje i Havneparken, det gamle Redningsmuseet som nå er under restaurering, og er spent på hvordan det blir.

SPENT: Øystein Bredal Thorsen har allerede sikret seg andre etasje i Havneparken, det gamle Redningsmuseet som nå er under restaurering, og er spent på hvordan det blir. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere og flere starter egen bedrift. Nå åpner enda et gründerhus i Vestfold, som skal stimulere nye bedrifter.

DEL

(Vestviken 24) Nå er det helt klart: Næringslivet i Horten får et veksthus som setter grønne verdier og nyskapning i fokus.

Egentlig har det vært klart lenge for daglig leder Øystein Bredal-Thorsen og de andre initiativtakerne som vil drive fram det grønne skiftet på næringslivssiden.

Men det var først med innføringen i Brønnøysundregistrene sist uke og 400.000 kroner i oppstartskapital at også formalitetene falt på plass.

Stedet er det gamle redningsmuseet, murbygningen noen steinkast fra fergeleiet der Bastø Fosen kommer og går.

LES OGSÅ: Gründerhus nummer to i Vestfold er åpnet

I hjertet av Horten

– Når vi starter opp et privat, kommersielt gründerhus her i Horten, og plasserer det i havna, sentrumsnært og i hjertet av byen, gjør vi noe nytt og spennende. Vi skal dyrke fram bærekraftig lokal virksomhet som tjener både miljøet og penger, sier Øysten Bredal-Thorsen.

– Vi er allerede i allianser med over 40 slike veksthus i Danmark, inklusiv Project Zero som gjorde slik suksess på næringsfrokosten på Gamlehorten Gjestegård i høst. Videre har vi etablert forbindelser til transport og energibransjen i Tyskland og utviklings- og finansieringsmiljøer i USA. Driftsmodellen og metoden er hentet fra Danmark og USA, legger han til.

LES OGSÅ: De pantsatte huset og satset. Nå går flere og flere i Pridok-gründernes fotspor.

(Saken fortsetter under bildet)

INTERIØR: De gamle murveggene i bygningskroppen og grønne materialer i landskapet skal gi Veksthuset en behagelig atmosfære.

INTERIØR: De gamle murveggene i bygningskroppen og grønne materialer i landskapet skal gi Veksthuset en behagelig atmosfære. Foto:

Allerede i gang

For å anskueliggjøre dette forteller han om de offentlige og private brukermodellene som EUs Project Zero og Væksthusene i Danmark bruker med stort hell. Om det tyske Handelskammeret som er en etablert samarbeidspartner, og ikke minst NORban, – Foreningen for norske «Business angels".

– Vi skal trekke veksler på hvordan kommersielle og akademia i USA har funnet sammen i gode, økonomisk sunne forretningsmodeller. Og med FNs definisjon på det grønne skiftet som rettesnor, sier Bredal Thorsen.

– Ja, kommunen har valgt å bruke oss til å kjøpe plasser til sitt «Grønne Gründerhus» og med dette opprettholde sine samfunnsoppgaver overfor etablerere og gründere, sier han om den 3-årige avtalen hvor Horten kommune har forpliktet seg til å handle lokalt, hos Vektshuset Horten.

LES OGSÅ: Bygget har fristet gutta ut av hjemmekontorene

Artikkeltags