Nå vil hele landet ha boliger og kontorer av konteinere

NYBROTTSARBEID: Mats Asdahl er CSI-prosjektleder for Torp panorama og Torp campus. Her fra byggingen av administrasjonsbygget.

NYBROTTSARBEID: Mats Asdahl er CSI-prosjektleder for Torp panorama og Torp campus. Her fra byggingen av administrasjonsbygget.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bedriften CSI på Vold i Skien opplever stor etterspørsel etter spesialbygde konteinere. I høst bygger de studentboliger og neste år planlegges konteinerhotell på taket av Torp flyplass.

DEL

(Vestviken 24) Bedriften Camp Supply International på Vold har produsert konteinere innredet som kjøkken, vaskerom eller boliger for forsvaret i over 20 år. De står bak administrasjonsbygget HV21b laget av konteinere på Torp, der siste og fjerde etasje ble satt på i år. Neste år planlegges konteinerhotell på toppen av flyplassbygget, og i høst bygger de sine første studentboliger.

– Flyplassen har ønsket hotell, men sa at de ikke hadde plass. «Jo, det har dere», sa vi. Nå er vi ferdig med forprosjektet for et konteinerhotell som antagelig bygges på forsommeren i 2018, forteller key account manager i CSI, Karianne Vige Teie Andersen.

Får henvendelser fra hele landet

Konteinerboliger for studenter på 12–15 m² er nybrottsarbeid for bedriften, men henvendelsene strømmer på fra hele landet.

TORP: Skiensbedriften CSI har bygget administrasjonsbygget av konteinere som står ved flyplassen på Torp. Den siste og fjerde etasjen ble satt på i år. FOTO: MORTEN RAKKE Foto: Morten Rakke

TORP: Skiensbedriften CSI har bygget administrasjonsbygget av konteinere som står ved flyplassen på Torp. Den siste og fjerde etasjen ble satt på i år. FOTO: MORTEN RAKKE Foto: Morten Rakke Foto:

– Generasjonen som vokser opp, krever ikke så mye plass, men det er en særting for Norge at man vil eie. Med denne størrelsen og kvaliteten kan det gjøres til en overkommelig pris, og du kan flytte boligen med deg. Vi har ikke markedsført dette i det hele tatt, men ryktebørsen går og vi får henvendelser fra hele landet om å bygge studentboliger som mange steder opplever en mangel på hver høst, sier hun.

Studentboligene i Sandefjord blir i tre etasjer med korridor i midten. Konteinerne blir plassert opp på hverandre, og har kort byggetid.

– Prosjektet i Sandefjord bygges med en liten etasje i bunn og to etasjer oppå. Kunden har allerede bedt om en etasje til neste år. Dette kan bygges i opptil åtte etasjer, forteller hun, og forsikrer om at byggene er forskriftsmessig sikre.

– Vi gjør dette etter norske forskrifter og med kontroll av en tredjepart. Disse er bygd for å stå på konteinerskip og lastes i høyden. Det er en omgjengelig råvare, sier hun.

Produseres i Kina

CSI har 70 ansatte, 50 av dem i Kina der konteinerne produseres.

– 93 prosent av alle konteinere i verden produseres i Kina. Vi kjøper en tom transportboks til å begynne med, og alt som bygges inni, gjøres hos CSI i Kina og Skien, forteller hun.

Innredningen bygges på forespørsel fra kundene, og kan variere fra garasje for ubemannede ubåter som krever avansert innredning, til verksted for forsvaret. De gule vognene til NRKs sommertog var konteinerkjøkken bygget i Skien og Kina.

De 20 ansatte i Skien har serviceoppdrag over hele verden.

– Vi tilbyr service og ansatte reiser over hele kloden, blant annet for det norske og svenske forsvaret. I september skal to være i Mali, forteller Karianne Vige Teie Andersen.

Artikkeltags