Elbiler: Økonomi viktigere enn miljø

I 2016 har salget av elbiler stagnert.

I 2016 har salget av elbiler stagnert. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mange norske bilister kan tenke seg å kjøre elbil, men det er i liten grad på grunn av miljøet.

DEL

(Vestviken 24) En ny undersøkelse gjennomført av dekkforhandleren Byttdekk viser at en firedel av norske bilister kan tenkte seg å kjøpe elbil. Sammenlagt med antallet respondenter som sier at de kanskjekunne vurdert å kjøpe elbil, er oppslutningen 63 prosent. Undersøkelsen ble gjennomført i juni 2016, med 631 norske bilister.

Den viser samtidig at hensynet til lommeboken kommer før ønsket om å være miljøvennlig. Kun 3,3 prosent var villige til å betale mer enn det de allerede gjør for sin vanlige bil for å kjøre miljøvennlig med elbil.

– Undersøkelsen viser blant annet at de viktigste faktorene for å få folk til å bytte til elbil er lengre kjøretid på én ladning, en økning i antall ladestasjoner, samt pris. Dette er viktige funn både for industrien og for dem som tilrettelegger for at Norge går en miljøvennlig framtid i møte, sier Henrik Bjurhem, Business Manager i Byttdekk.

Han mener også at det er svært interessant, med tanke på framtiden, at så mange nordmenn viser et ønske om å kjøre elbil.

Tre prosent elbiler

Det som er viktig for eventuelle elbilkjøpere, er at det skal være rimeligere å kjøre en elbil. Her mener 54 prosent at det bør være billigere enn en konvensjonell bil, mens 36 prosent sier at det i hvert fall ikke skal være dyrere.

Undersøkelser Elbilforeningen har gjort, viser de samme tendensene. Foreningen har en årlig spørreundersøkelse blant sine medlemmer, der 3422 elbilister svarte i år. Her fant de at den klart viktigste årsaken til at folk har valgt elbil, er økonomiske fordeler, nær 70 prosent svarte dette. Miljøhensyn var nest viktigst, med 20 prosent.

Ifølge Elbilforeningen er det i dag rundt 85.000 elbiler i Norge, noe som tilsvarer cirka tre prosent av landets 2,6 millioner personbiler.

Kraftig nedgang

I registreringsstatistikken til Opplysningsrådet for Veitrafikken for juli går elbilene kraftig tilbake – 37,5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Så langt i år er det totale antallet nye elbiler 12.847, noe som er 16,7 prosent svakere enn i fjor.

Elbilforeningen gjorde nylig en undersøkelse blant sine medlemmer der det viste seg at snaut fire prosent av elbileierne vil tilbake til bensin- eller dieselbiler.

– Har du først prøvd elbil, vil du ikke tilbake. Elbileierne opplever elbilen som stillegående, utslippsfri og billig i drift, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening, i en pressemelding.

70 prosent av de spurte sier de ville valgt elbil igjen hvis de skulle kjøpt ny bil i morgen, 16 prosent ville valgt en ladbar hybrid, mens 8 prosent er usikre.

– Med bedre utbygd nettverk av ladestasjoner og lengre rekkevidde vil elbilen også kunne brukes på lengre turer og erstatte bensin- og dieselbiler fult ut. Det vil gi bedre luft å puste i og mindre trafikkstøy for alle, sier Bu.

Artikkeltags