(Vestviken 24)

«Sun, sand, sea!» lyder det offisielle mottoet i Manhattan Beach.

Legg til sandaler, strandvolleyball, strøkne spisesteder og stive eiendomspriser, og du kjenner noen av overskriftene i den vesle stillehavsbyen sørvest for Los Angeles.

På 928-fotslandemerket av en molo rusler godt voksne Beverly Johnson fra Ohio. Hun kommer hver vår for å besøke bestevenninnen og få noen ekstra solstråler på pensjonistskrotten.

– Det stemmer at de fleste menneskene som bor her, er rike, bekrefter hun med et nikk til fasadene i vannkanten.

– Skjønt, det skulle du ikke trodd når du møter dem. Nesten alle sammen er tilbakelente og lette å prate med.

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Rivende utvikling

På californisk-karakteristisk vis hersker en laidback stemning i gatenettet, der det i motsetning til i resten av LA-gryta er tilrådelig både å sykle og spasere. I El Tarasco på Rosecrans Avenue sitter lokaloppvokste Aaron Klafter og inntar mexicanskættet middag som ikke krever store investeringen.

– En hel skokk av internettmillionærer flyttet hit etter dot-com-revolusjonen. Mange kaller området «Silicon Beach», meddeler han mellom munnfullene.

– Dessuten finnes det haugevis av idrettsstjerner i strøket. LA Lakers og LA Kings holder jo til like rundt hjørnet.

Selv vil ikke barneskolelæreren Klafter ha på seg at han er spesielt bemidlet.

Reisefakta

* Fly: Norwegian, som flyr direkte til LAX-lufthavnen, tilbyr lavprisbilletter til 3500 kroner (tur/retur) i vår. På bestemte reisedatoer er det verdt å vurdere alternativer som SAS og BA, via henholdsvis Arlanda og Heathrow.

* Overnatting: Motellrom ligger noe høyere enn i LA for øvrig og starter typisk på 1000 kroner natta. Hvis du vil unne deg litt luksus på stranden, har Shade Hotel (shadehotel.com) ingen problemer med å triple det.

* Transport: Leiebil med forsikring begynner på 2500 kroner uka. Sykkel leier du hos for eksempel Hermosa Cyclery (hermosacyclery.com), ørlite sør for Manhattan Beach.

– Foreldrene mine kjøpte huset sitt rimelig på 80-tallet. Verken de eller jeg hadde hatt råd hvis vi hadde prøvd oss i dag.

Hollywood herjer

Med litt velvilje går det an å gratulere Manhattan Beach med 90-årsjubileet i 2017. Historien forteller at det var i 1927 siste ledd i navnet ble føyet til, fordi postvesenet insisterte etter x antall feilforsendelser. Samfunnet er oppkalt etter entreprenøren Stewart Merrill, som opprinnelig sognet til Manhattan i New York.

Ifølge IT-mannen Jeff Weiss var 1996 et moderne vendepunkt. Da ble Hollywood-blockbusteren «Jerry Maguire», med Tom Cruise i tittelrollen, produsert i nabolaget.

– Etterpå stilte motspiller Renée Zellweger på et eller annet talkshow og skrøt av hvor fint hun syntes det var. Det gjorde underverker for populariteten, knegger Weiss, vel vitende om at filmbransjen ennå er tungt til stede.

På grensen mot mer industrielle Hawthorne, kjent blant annet for våpen- og romteknologi, troner studioet der sci-fi-klassikere som «Avatar», «Thor» og «Iron Man» ble til.

– Hvis du skal se én film fra Manhattan Beach, skal du se «Blow» fra 2001, insisterer Weiss, og ripper opp i et noe mer tvilsomt kapittel.

– Johnny Depp spiller «Boston George» Jung, en av USAs største kokainsmuglere gjennom tidene. Sistnevnte opererte rett her nede.

Bildeserie

Det andre Manhattan

Evig strand

Beck Carroll, vokalist i rockebandet Welcome to Concrete, tror det vil komme en motreaksjon mot den strømlinjeformede utviklingen. Håpet hennes er å kunne spole tilbake til cirka 1965, da Jim Morrison og et nyetablert The Doors herjet South Bay. Enn så lenge klipper og styler hun hår ved Sepúlveda Boulevard.

– Før var Manhattan Beach et alternativ til Beverly Hills. Nå er det blitt Beverly Hills – men med flip-flops istedenfor høye hæler, flirer hun.

Bryggelangs framstår Ohio-Johnson som et typisk eksempel på fenomenet. Som vanlig vier hun morgenpromenaden sin til å oppleve surfere, volleyballfantaster og svømmere i aksjon.

– Hver gang jeg er innom, noterer jeg meg forandringer. Restaurant- og forretningstilvekster dukker stadig opp, konstaterer hun, før hun fornøyd legger til:

– Stranden, derimot, er og blir den samme.

Manhattan Beach

* Strandby sørvest i Los Angeles County, California

* Utgjør, sammen med naboene Redondo Beach og Hermosa Beach, den såkalte Beach Cities-delen av South Bay-området

* Fikk sitt fulle og offisielle navn for 90 år siden

* Kjent for sol, sand, sjø, restaurant- og kjendisliv samt stive eiendomspriser

* Ifølge magasinet Forbes koster medianboligen i Manhattan Beach 2,8 millioner dollar, tilsvarende 23 millioner kroner

* Antall innbyggere (2016): 35.135

* På nett: ci.manhattan-beach.ca.us, citymb.info, downtownmanhattanbeach.com