Gå til sidens hovedinnhold

Walisisk velvære

Artikkelen er over 4 år gammel

Wales befinner seg litt under radaren for ferierende nordmenn flest. Men det er det ingen grunn til. Halvøya har nemlig mer enn et godt fotballag å by på.

(Vestviken 24)

Mektige naturopplevelser og nyoverhalte, hyggelige byer gjør Wales til en sikker vinner, selv for dem som ikke har den minste interesse for fotball.

– For de fleste nordmenn er Wales dessverre en glemt del av Storbritannia. Men regionen er faktisk en perle, med mange frodige daler og åser. Den walisiske landsbygda er et ultimat reisemål i seg selv, mener førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner, Jan Erik Mustad.

 

Sammen med lektoren har vi funnet sju gode grunner til å legge neste ferie til Wales:

Snowdon og Snowdonia

Snowdonia er en nasjonalpark i Nord-Wales. Der ruver Snowdon, det høyeste fjellet i Storbritannia sør for det skotske høylandet. Med sine 1085 meter over havet er Snowdon et av de beste utsiktspunktene på De britiske øyer. Det er flere veltråkkede stier opp til fjelltoppen, blant annet fra tettstedet Llanberis. Derfra kan man også ta Snowdon Mountain Railway, som består av én togvogn som blir skjøvet oppover fjellsiden med enten et diesel- eller et damplokomotiv.

Fra siste stasjon er det bare 21 meter opp til Snowdons topp. Snowdonia National Park dekker mer enn 2000 kvadratkilometer, for det meste åpne og grønne landskap. Blant fjell, daler, jorder og innsjøer ligger det også noen gamle og vakre slott, eksempelvis Dolwyddelan og Dolbadarn.

 

Brecon Beacons

Denne nasjonalparken og fjellkjeden i Sør-Wales er mest kjent for sine mange fossefall. Blant dem er Sgwd yr Eira (som betyr "foss av snø") og Henrhyd Falls, to fosser man kan vandre på baksiden av. Nasjonalparken, som beskyttes av den private non-profit-organisasjonen National Trust, består i likhet med Snowdonia av grønnkledde fjell og daler, med tilhørende fugle- og dyreliv. I selve parken ligger også den lille, fine landsbyen Brecon, som blant annet huser en gammel katedral.

Fra Brecon gjennom Brecon Beacons og til stedet Abergavenny kan man vandre den to dager lange Super Challenge Walk, en vandrerute reiseskribenten Mark Rowe er opphav til. Ellers kan du gå den langt kortere turen kalt Four Falls Walk, som inkluderer fossen Sgwd yr Eira og grotter elvevann fosser ut fra.

 

Portmeirion, med festival

I 1925 begynte arkitekten Sir Clough Williams-Ellis arbeidet med å bygge en middelhavsinspirert by ved kysten nord i Wales. 50 år senere sto den ferdig. Med fargerike bygninger, piazza, parker og fontener kan Portmeirion minne om den lille, italienske kystbyen Portofino i Italia. På 1960-tallet var Portmeirion kulisse for TV-serien "The Prisoner", der stedet bare gikk under navnet "The Village". Portmeirion er i dag en turistby, og man må betale for å komme inn (cirka 125 kroner for voksne).

Men siden 2012 har det også vært en annen grunn til å besøke byen: Festival No. 6. Denne kunst- og musikkfestivalen finner i år sted fra 1. til 4. september, blant annet med artister som Belle & Sebastian, Grace Jones, James, Badly Drawn Boy, British Sea Power, Stornoway og Natalie McCool.

Det stygge huset

Wales har mange av de smale og vakre bilveiene vi kjenner igjen fra britiske TV-serier, gjerne med steingjerder på begge sider av veien eller langs relativt flate, treløse og høytliggende lyngheier. Begge variantene er med i The Telegraphs kåring av Wales mest naturskjønne kjøreturer.

 

Blant disse er Black Mountain Road, som går gjennom en bit av Brecon Beacons. Ifølge The Telegraph er dette de mest minneverdige åtte kilometerne du kan kjøre, uansett land. Blant de andre kjøreturene som nevnes er langs A5 fra Chirk til Bethesda (cirka 85 kilometer), i vilt og vakkert landskap gjennom Snowdonia.

På denne turen anbefales det at man stikker innom Ty Hyll, også kalt "The Ugly House", i nærheten av Swallow Falls. Ty Hyll har blant annet kafé (Pot Mêl Tearoom) med lokale spesialiteter, samt biereservat.

Pembrokeshires kyststi

Pembrokeshire Coast er enda en nasjonalpark – den eneste i Storbritannia med nasjonalparkstatus fordi den ligger langs en spektakulær kyststrekning. Her er flere fine kystbyer, som det også er andre steder i Wales. Pembrokeshire utgjør den sørvestlige delen av Wales, en halvøy som stikker ut i havet mot Irland. Vikingene oppsøkte området, noe blant annet øynavnene Skomer og Skokholm vitner om.

 

Langs hele kysten går en 300 kilometer lang kyststi: The Pembrokeshire Coast Path National Trail. Man kan gå hele veien, eller oppsøke deler av den, for eksempel ruten fra Broad Haven til Martin's Haven (17,7 kilometer). Det er to andre National Trails i Wales: Offa's Dyke Path (langs grensen mellom Wales og England) og Glyndwr's Way (i Midt-Wales).

Swansea City A.F.C.

Det er ikke til å komme forbi at Wales, som England og Skottland, har en lang fotballtradisjon, og har fostret spillere som Ian Rush, Ryan Giggs og Gareth Bale. Etter 29 år med walisisk fravær fra engelsk fotballs øverste nivå, klarte Swansea City å rykke opp til Premier League i 2011.

Og ikke minst har landslaget overrasket alle med sin sterke prestasjon under årets EM.

Byliv i Cardiff

Cardiff, walisernes hovedstad, regnes for å være den mest engelske, livlige og moderne av byene i Wales. Med tanke på byaktiviteter – som shopping og uteliv, museer, slott og andre landemerker – kan den måle seg med de andre mellomstore byene i Storbritannia.

Middelalderslottet Cardiff Castle har lenge vært byens stolthet, mens Millennium Stadium er blant de nyeste tilskuddene. Stadionet åpnet i 1999, har 74.500 seteplasser og skal være arena for Champions League-finalen 3. juni 2017.

 

I Cardiff ligger også St. Fagans National History Museum, Wales mest besøkte museum, som i 2011 ble kåret til Storbritannias beste turistattraksjon av magasinet "Which?". Ellers er det verdt å nevne Cathays Park, der man blant annet finner Cardiff City Hall, National Museum Cardiff og flere av universitetets fakulteter.

Reisefakta

* Fra Norge er det enklest å komme seg til Wales med fly til London eller Manchester, og derfra videre med tog eller bil. Med tog tar det cirka to timer til Cardiff fra London Paddington, og i overkant av tre timer fra Manchester.

* Jernbanenettet er godt utbygget i Wales. Skal man oppleve naturen i Wales, kan det også være å fint å kjøre bil.

* Det er mange hoteller i de store byene. På mindre steder finnes alt fra luksuriøse herskapshoteller som Llangoed Hall, ved Brecon Beacons, til National Trusts "bunkhouse" Dan-y-Gyrn i samme nasjonalpark. Nantcol ( www.nantcol.com;http://www.nantcol.com), en hytte av stein i Llanbedr, er også et tips. Hytta ligger innenfor nasjonalparken Snowdonia, ikke langt fra Portmeirion og fjellet Snowdon.

* Valuta (pund) som i England, og litt rimelige prisnivå.

* Wales har (naturligvis) flere ølbryggerier, og i november er det øl- og siderfestival i Cardiff (Great Welsh Beer and Cider Festival).

Fem kjappe om Wales

1. Har om lag 3,1 millioner innbyggere, de fleste bor i eller nær de store byene i sør.

2. Hadde tidligere stor gruvevirksomhet, og var spesielt kjent for sine kullgruver. I dag er flere av disse museer, som Big Pit: National Coal Museum i Sør-Wales.

3. Om lag 20 prosent av innbyggerne i Wales opplyser at de kan snakke walisisk, som er et keltisk språk. Wales heter for øvrig Cymru på walisisk.

4. Overskyet, vått og vindfullt. Slik er ofte været i Wales, som gjerne har varme somrer og milde vintrer.

5. Noen kjendiser fra Wales: Gareth Bale (fotballspiller, Real Madrid), Aaron Ramsey (fotballspiller, Arsenal), Tom Jones (musiker), Anthony Hopkins (skuespiller), Catherine Zeta-Jones (skuespiller), Roald Dahl (forfatter, med norske foreldre), Iwan Rheon (skuespiller, bl.a. "Game of Thrones") og Aimee Ann Duffy (sanger).