De to pensjonerte legene har tilbrakt flere år sammen på sjøen – i all slags vær. De har krysset Stillehavet, Indiahavet og Atlanterhavet. Det siste 12 ganger.
Stein Hoff og Diana Hoff har begge passert 70 år, men lengselen etter havet er like stor som da de var 30. Det er riktignok Stein som lengter aller mest.
– Det er fantastisk å være på ute på åpent hav, og jeg synes det er herlig når havet viser fram sin kraft med store bølger. Det er spennende, og gir meg et adrenalinkick. Men det kan selvfølgelig bli i meste laget for meg også. Noen ganger har det vært direkte farlig, medgir Stein som er oppvokst i Sandefjord.
Det er bare noen måneder siden han opplevde noe som var i meste laget – i storm langt ute i Nord-Atlanteren om bord i robåten Fox II.
LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO
Måtte forlate båten
I mai begynte Stein Hoff sin andre atlantiske krysning alene i robåt. Han startet fra Manhattan i New York. Målet var Isles of Scilly utenfor sørvestkysten av England.
Denne gangen skulle han ta den nordlige ruten, hvor man må forvente mer ruskevær enn den han rodde alene i 2002 – fra Lisboa i Portugal til Guyana i Sør-Amerika.

Med havet som tumleplass
Og «ruskeværet» kom – det vil si sterk storm og 10–12 meter høye bølger. Da hadde han rodd i 84 dager. Flere medier i inn- og utland omtalte den dramatiske dagen, som han trodde skulle bli hans siste. Roret røk tvers av, årene brakk, tauet til drivankeret røk–og vinden tvang båten rundt. Den ble liggende opp ned i flere omganger mens Stein klamret seg fast inne i havroerens vanntette kahytt.
Om lag 12 timer etter at han sendte ut nødmelding ble han reddet av mannskapet om bord på frakteskipet Ludolf Oldendorff. De tok ham med dit skipet skulle, til Canada. Hans robåt flyter fortsatt der ute et sted, vest for Irland.
– Statistisk sett var det liten risiko for at det skulle skje. Jeg visste at det kom til å bli tungt og noen nifse situasjoner, men det var jeg godt forberedt på, sier Stein Hoff og nikker til kona Diana Hoff vel hjemme i leiligheten i Lier i Buskerud.
Galápagos, Påskeøya, Pitcairn ...
Ekteparet var i begynnelsen av 30-årene og hadde fått to barn da de i 1977 startet ferden jorden rundt i seilbåten Red Admiral. Barn nummer tre, sistemann, ble født underveis. Planleggingen startet allerede i 1970, hele sju år før de dro ut.
– Heldigvis er vi begge like glade i havet. Og vi er like gale, begge to, sier Stein og smiler.
– Ja, det er sant. Vi har hatt mange flotte opplevelser der ute, men Stein liker bedre når vi er på vei. Jeg liker best å komme fram, konstaterer Diana.
Og de har kommet fram til mange eksotiske utposter. Galápagosøyene, Påskeøya, Pitcairn, Tahiti, Tonga, Norfolk Island, Christmas Island, Mauritius og St. Helena er bare noen av øyene de var innom på jordomseilingen.
– I ettertid har vi reist tilbake til flere av disse stedene, blant annet til Pitcairn der jeg jobbet som øyelege i tre måneder i 2013–2014, forteller Diana Hoff.
– Noe av det beste med jordomseilingen var nærheten til barna og alt det vi opplevde sammen underveis–vakre steder, flotte mennesker og gleden over å være på vei til et nytt og ukjent sted. Uværsdagene sitter også friskt i minne, for eksempel uventet kastevind utenfor Påskeøya, meddeler Stein Hoff.
Havroing og ny «admiral»
Stein og Diana møtte hverandre i Glasgow, hvor hun vokste opp. Begge studerte medisin der på 1960-tallet, men de møttes via roklubben. Roingen ledet dem videre til havroing i store, stabile båter med plass til proviant for en lang ekspedisjon.
Stein fullførte sin første krysning av Atlanterhavet i 1997, da sammen med Arvid Bentsen fra Kristiansand. Diana rodde alene over Atlanterhavet i 1999–2000, og Stein alene to år senere. Begge alene-ferdene varte over tre måneder.
Steins ekspedisjon i 2002 ble en rekord, ettersom det var første gang noen hadde rodd alene mellom det europeiske kontinentet og det søramerikanske. Da krysningen var gjort, bestemte han seg for at han aldri mer skulle dra ut på en så lang tur i ensom majestet.
– Vi ville heller være sammen på havet. Vi hadde kjøpt en ny seilbåt, katamaranen White Admiral. Den ble mye brukte i løpet av årene vi eide den. Det meste av tiden hadde vi båten stasjonert i Karibia, og vi reiste dit mange ganger for å seile i Det karibiske hav. Seilingen har vært en lidenskap, kanskje mest en livsstil, men vi satte nok endelig punktum da vi solgte White Admiral i fjor, forteller Stein og Diana.
For et par år siden bestemte Stein seg for at han likevel skulle ro alene over Atlanterhavet én gang til. Det ble med forsøket som varte i 84 dager.
– Hvis det blir et nytt forsøk på å ro over Nord-Atlanteren, skal vi gjøre det sammen. Vi får se hva det blir til, sier det spreke ekteparet hemmelighetsfullt.
(saken ble første gang publisert 26. september 2016)