(Vestviken 24)

De to pensjonerte legene har tilbrakt flere år sammen på sjøen – i all slags vær. De har krysset Stillehavet, Indiahavet og Atlanterhavet. Det siste 12 ganger.

Stein Hoff og Diana Hoff har begge passert 70 år, men lengselen etter havet er like stor som da de var 30. Det er riktignok Stein som lengter aller mest.

– Det er fantastisk å være på ute på åpent hav, og jeg synes det er herlig når havet viser fram sin kraft med store bølger. Det er spennende, og gir meg et adrenalinkick. Men det kan selvfølgelig bli i meste laget for meg også. Noen ganger har det vært direkte farlig, medgir Stein som er oppvokst i Sandefjord.

Det er bare noen måneder siden han opplevde noe som var i meste laget – i storm langt ute i Nord-Atlanteren om bord i robåten Fox II.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Måtte forlate båten

I mai begynte Stein Hoff sin andre atlantiske krysning alene i robåt. Han startet fra Manhattan i New York. Målet var Isles of Scilly utenfor sørvestkysten av England.

Denne gangen skulle han ta den nordlige ruten, hvor man må forvente mer ruskevær enn den han rodde alene i 2002 – fra Lisboa i Portugal til Guyana i Sør-Amerika.

Bildeserie

Med havet som tumleplass

Og «ruskeværet» kom – det vil si sterk storm og 10–12 meter høye bølger. Da hadde han rodd i 84 dager. Flere medier i inn- og utland omtalte den dramatiske dagen, som han trodde skulle bli hans siste. Roret røk tvers av, årene brakk, tauet til drivankeret røk–og vinden tvang båten rundt. Den ble liggende opp ned i flere omganger mens Stein klamret seg fast inne i havroerens vanntette kahytt.

Om lag 12 timer etter at han sendte ut nødmelding ble han reddet av mannskapet om bord på frakteskipet Ludolf Oldendorff. De tok ham med dit skipet skulle, til Canada. Hans robåt flyter fortsatt der ute et sted, vest for Irland.

– Statistisk sett var det liten risiko for at det skulle skje. Jeg visste at det kom til å bli tungt og noen nifse situasjoner, men det var jeg godt forberedt på, sier Stein Hoff og nikker til kona Diana Hoff vel hjemme i leiligheten i Lier i Buskerud.

Fakta om Stein og Diana

* Stein Hoff (71) vokste opp i Sandefjord, Diana Hoff (72) i Glasgow. De studerte medisin ved University of Glasgow, møtte hverandre gjennom universitetets roklubb og giftet seg i universitetets kapell i 1968.

* De har jobbet som leger i Bergen, Kristiansand og Tønsberg og flere andre steder i Norge – samt i Reading i England, Gisborne i New Zealand, Durban i Sør-Afrika, på Barbados og Pitcairn.

* De kjøpte sin første seilbåt, Red Admiral, i 1974 og dro på jordomseiling med den i august 1977. Jordomseilingen varte i fem år og tre uker, til august 1982. Stein og Diana jobbet som leger om lag halvparten av tiden. De hadde med barna Elisabeth og Martin, som var henholdsvis 5 og 3 år da de dro ut i 1977. Sistemann, Robert, ble født i Gisborne i New Zealand i 1980.

* Stein Hoff har skrevet bok om jordomseilingen, samt om norsk utvandring til Galápagosøyene. Sammen har Stein og Diana Hoff skrevet to bøker, den ene om Pitcairn, «Mytteristenes øy», den andre om barnas opplevelser på jordomseilingen.

* De hadde seilbåten Red Admiral fram til 1999, og båten ble brukt flittig, blant annet krysset de Atlanterhavet med den tre ganger mellom 1989 og 1995.

* De kjøpte seilbåten White Admiral, en katamaran, i 2001. Den hadde de fram til 2015. De seilte over Atlanteren med den fram og tilbake, men den var for det meste stasjonert i Karibia, og de dro dit så ofte de kunne for å seile i Det karibiske hav.

* Stein rodde over Atlanterhavet med Arvid Bentsen i 1997 i forbindelse med Atlantic Rowing Race, fra Tenerife til Barbados.

* Datteren Elisabeth forsøkte i februar 1999 å bli den første kvinnen som rodde alene over Atlanterhavet, men hun havarerte og ble reddet.

* Diana bestemte seg da for å ro alene over Atlanteren, fra Tenerife til Barbados, noe hun greide i januar 2000. En amerikaner ble i desember 1999 første kvinne som rodde over Atlanteren alene, Diana ble nummer to. Diana var 55 år da, og er fortsatt den eldste kvinnen som har rodd over et verdenshav.

* Stein rodde alene over Atlanteren i 2002. Han dro fra Lisboa i Portugal og kom fram til Guyana i Sør-Amerika. Han ble dermed den første som hadde rodd alene mellom det europeiske kontinentet og det søramerikanske. Turen tok 97 dager.

* Stein forsøkte å ro den nordlige ruten over Atlanterhavet, og startet fra Manhattan i New York 15. mai 2016. Lørdag 6. august, i et forferdelig uvær, ble han nødt til sende ut nødsignal. Årene hadde brukket, og det var umulig å fortsette av andre årsaker også.

* Les mer: whiteadmiral.com og Stein Hoffs Facebook-side «soloatlanticrow2016».

Galápagos, Påskeøya, Pitcairn ...

Ekteparet var i begynnelsen av 30-årene og hadde fått to barn da de i 1977 startet ferden jorden rundt i seilbåten Red Admiral. Barn nummer tre, sistemann, ble født underveis. Planleggingen startet allerede i 1970, hele sju år før de dro ut.

– Heldigvis er vi begge like glade i havet. Og vi er like gale, begge to, sier Stein og smiler.

– Ja, det er sant. Vi har hatt mange flotte opplevelser der ute, men Stein liker bedre når vi er på vei. Jeg liker best å komme fram, konstaterer Diana.

Og de har kommet fram til mange eksotiske utposter. Galápagosøyene, Påskeøya, Pitcairn, Tahiti, Tonga, Norfolk Island, Christmas Island, Mauritius og St. Helena er bare noen av øyene de var innom på jordomseilingen.

– I ettertid har vi reist tilbake til flere av disse stedene, blant annet til Pitcairn der jeg jobbet som øyelege i tre måneder i 2013–2014, forteller Diana Hoff.

– Noe av det beste med jordomseilingen var nærheten til barna og alt det vi opplevde sammen underveis–vakre steder, flotte mennesker og gleden over å være på vei til et nytt og ukjent sted. Uværsdagene sitter også friskt i minne, for eksempel uventet kastevind utenfor Påskeøya, meddeler Stein Hoff.

Havroing og ny «admiral»

Stein og Diana møtte hverandre i Glasgow, hvor hun vokste opp. Begge studerte medisin der på 1960-tallet, men de møttes via roklubben. Roingen ledet dem videre til havroing i store, stabile båter med plass til proviant for en lang ekspedisjon.

Stein fullførte sin første krysning av Atlanterhavet i 1997, da sammen med Arvid Bentsen fra Kristiansand. Diana rodde alene over Atlanterhavet i 1999–2000, og Stein alene to år senere. Begge alene-ferdene varte over tre måneder.

Steins ekspedisjon i 2002 ble en rekord, ettersom det var første gang noen hadde rodd alene mellom det europeiske kontinentet og det søramerikanske. Da krysningen var gjort, bestemte han seg for at han aldri mer skulle dra ut på en så lang tur i ensom majestet.

– Vi ville heller være sammen på havet. Vi hadde kjøpt en ny seilbåt, katamaranen White Admiral. Den ble mye brukte i løpet av årene vi eide den. Det meste av tiden hadde vi båten stasjonert i Karibia, og vi reiste dit mange ganger for å seile i Det karibiske hav. Seilingen har vært en lidenskap, kanskje mest en livsstil, men vi satte nok endelig punktum da vi solgte White Admiral i fjor, forteller Stein og Diana.

For et par år siden bestemte Stein seg for at han likevel skulle ro alene over Atlanterhavet én gang til. Det ble med forsøket som varte i 84 dager.

– Hvis det blir et nytt forsøk på å ro over Nord-Atlanteren, skal vi gjøre det sammen. Vi får se hva det blir til, sier det spreke ekteparet hemmelighetsfullt.

– Seilerne er de nye backpackerne

Det ikke mange som har rodd over Atlanterhavet, men å seile over det store havet er noe annet. Årlig seiler om lag 50 båter med nordmenn om bord fra et sted i Norge til en øy i Karibia, ifølge Axel Nissen-Lie, journalist i magasinet Seilas.

– Av disse 50 båtene skal 10– 20 jorden rundt. Det er klart en trend at stadig flere nordmenn, gjerne unge folk i 20-årene, tar seg et friår fra jobb eller studier for å seile fra Norge til Karibia og tilbake igjen. I løpet av de siste 10– 20 årene har det også vært en stor økning i antall nordmenn som legger ut på jordomseiling. På mange måter er seiling den nye formen for backpacking. Det er ofte slik at en gjeng går sammen om å kjøpe en 10– 15 år gammel båt som koster fra 100.000 kroner og oppover. De deler på utgiftene til mat, utstyr og eventuelle reparasjoner underveis. I mange tilfeller kan det bli billigere enn å være backpacker, sier Nissen-Lie.

Skal man seile over Atlanteren, bør båten være mer enn 30 fot. Man bør også ha en viss erfaring med å seile, men noen drar av sted uten å ha seilt før, forteller Nissen-Lie.

– Likevel kan jeg ikke komme på én eneste ulykke som skyldes mangel på erfaring. Det er for øvrig svært få ulykker på slike seilekspedisjoner. Og de siste årene har dessuten båtene blitt både tryggere og mer komfortable, noe som også er en forklaring på hvorfor flere nordmenn velger å seile over Atlanteren eller jorden rundt, sier Axel Nissen-Lie.

(saken ble første gang publisert 26. september 2016)