(Vestviken 24)

Enkle tiltak kan ha stor effekt på livskvalitet og hvor gamle vi blir.

Det finnes uendelige mengder mer og mindre kvalifiserte teorier om hva man bør unngå og hva man bør ha mer av dersom man skal leve et langt og lykkelig liv.

Lege Wasim Zahid, kjent fra VG-helg, som foredragsholder og aktiv «twitter-lege», mener imidlertid at det ikke er så komplisert. I boken «Hemmeligheten. Slik lever du godt – lenge» har han samlet det siste innen forskning som det er størst enighet om i fagmiljøer, samt gjort egne undersøkelser.

– Jeg har etter hvert skrevet mye om helse, og jeg ville samle alt det vi vet fungerer, på ett sted, slik at folk slipper å gå seg vill i jungelen av alt som finnes der ute, forklarer Zahid.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Unngå ensomhet

At de som driver med mye fysisk aktivitet og spiser mye grønnsaker, jevnt over har den høyeste livskvaliteten som varer lengst, er kanskje ikke så overraskende.

Men også gode sosiale relasjoner mener Zahid er nokså avgjørende for å gi livet både økt kvalitet og lengde.

– Å ha et godt forhold til familie er viktig, forståelig nok. Men mange glemmer å pleie vennskap. I en hektisk hverdag, der jobb, barn og huslige plikter krever mye, er ofte vennskap det første man nedprioriterer. Men man risikerer plutselig å sitte der alene, særlig i land som Norge der storfamilien ikke har samme rolle som i en del andre deler av verden. Invester derfor i vennskap! er Zahids klare råd.

Rent medisinsk handler det å være sosial og å ha et godt kjærlighetsforhold for å minske stress.

Ved vedvarende høyt stressnivå økes mengden stresshormoner i kroppen, hvilket påvirker både blodtrykk og puls, som over tid igjen får konsekvenser for hjerte- og karsystemet.

LES OGSÅ: Professor kritiserer "trendkosthold"

Drikk kaffe

I boken «The Big 5: Five Simple Things You Can Do to Live a Longer Healthier Life» tar Harvard-professor og lege Sanjiv Chopra for seg fem enkle livsforlengende tiltak, som «alle» kan gjennomføre, og som ulik forskning antyder kan ha dramatisk positiv effekt.

Fysisk aktivitet troner øverst, men så lister han opp nøtter – og kaffe! Chopra hevder det nærmest er en mirakelmedisin.

– Kaffe er kanskje det mest helsebringende man kan drikke. Og det sier jeg som både lege og leverspesialist, skriver Chopra.

Forskningen han viser til (blant annet en studie i The New England Journal of Medicine»), antyder at kaffedrikkere i langt større grad unngår blant annet diabetes type-2, visse leversykdommer, parkinsons og flere typer kreft enn dem som skyr kaffe eller drikker te.

Det øker prestasjons- og konsentrasjonsevnen hos mange og kan i tillegg utsette eller hindre demens.

Selv drikker Chopra mange kopper hver dag, og sier at han etter mange års masing har fått sin tedrikkende kone til å presse i seg et par daglige kopper.

Wasim Zahid er imidlertid ikke like overbevist.

– Det finnes mange undersøkelser rundt kaffe. Og nyere forskning tyder på at moderat kaffedrikking i hvert fall ikke er negativt, med unntak av kokekaffe, som kan påvirke kolesterol. Forskningen spriker imidlertid for mye til at jeg kan gi noe helhjertet støtte til kaffe som «helsekost», sier Zahid.

LES OGSÅ: Dette truer ditt viktigste morgenrituale

Vær aktiv

Det han imidlertid er helt enig med Chopra i, er betydning av fysisk aktivitet.

– De befolkningene jeg har undersøkt som lever lengst, er fysisk aktive, som oftest fordi det er kulturer med mange fysiske yrker. Det er umulig å være uenig i helsegevinsten av trening. Derfor, hvis man bare skal gjøre én ting for å bedre livskvaliteten og leve lenger, begynn å trene, mener Zahid.

Men man behøver ikke nødvendigvis svette blod på treningssenter måned etter måned. Bare 150 minutter i uken med rask gange skal være nok til å forlenge livet med opptil 3,5-4,5 år.

Zahid tok selv tak i trening, og klarte å gå ned 25 kilo.

– Mitt råd er å være mest mulig systematisk. Bestem deg for hvor mange ganger i uken du skal trene, og hva slags diett du skal følge, og vær 100 prosent konsekvent. Fra naturens side er kroppen utviklet slik at den skrur ned forbrenningen for å holde igjen, hvilket betyr at man må ha ekstra viljestyrke i perioder for å “bryte igjennom», sier Zahid.

LES OGSÅ: Triatlon - sport i medvind

Velg middelhavsdiett

Blant Chopras fem livsforlengende tiltak er også meditasjon, D-vitamin og nøtter.

Sistnevnte skal redusere faren for kreft i bukspyttkjertelen, mens det fyller kroppen med omega-3 og antioksidanter som vitamin B og E samt mineraler som magnesium og selenium.

Meditasjon er på sin side med på å redusere stress. D-vitamin er det forsket mye på.

– Det er påvist at D-vitaminmangel ikke er bra, men hvor positiv effekt dette vitaminet har, er det sprikende konklusjoner om. Mitt forslag er å la seg inspirere av middelhavsdietten. Da får du mye grønt, korn, fisk, sunne oljer og nøtter, sier Zahid.

Tips til et lengre liv

Drikk kaffe. John Hopkins Bloomberg School of Public Health samlet 21 undersøkelser foretatt mellom 1966 og 2013 av nesten en million mennesker. De viste at personer som drakk opptil fire kopper kaffe hver dag, reduserte dødeligheten med 16 prosent.

Plei vennskap. Ensomhet er nærmest som en folkesykdom å regne i Norge. Invester i venner og familie. Det vil hjelpe mot stress, og følgelig en rekke sykdommer.

Tren regelmessig. Hvor mye du trener, er underordnet. Det viktigste er at man er systematisk og ikke skulker. 150 minutter med rask gange i løpet av uken er ifølge forskning publisert i PLOS Medicine nok til å forlenge livet 3,5 til 4,5 år.

Spis nøtter og ta D-vitaminer. Nøtter er fylt med sunne oljer, mineraler og vitaminer, samtidig som de stagger sultfølelse. D-vitaminer (som kroppen produserer i kontakt med sol) får mange av oss for lite av. D3 skal være ekstra bra, og finnes blant annet i tran.

Mediter og les bøker. Meditasjon er påvist å være stressreduserende, og kan enkelt gjøres ved ganske enkelt å sitte stille med øynene lukket i 10-20 minutter og fokusere på pustens rytme. Gode bøker, viser flere studier, kan ha tilsvarende effekt.

La deg inspirere av kostholdet fra landene rundt Middelhavet (middelhavsdietten). Mye frukt og grønnsaker, fullkorn, nøtter, belgfrukter, sunne oljer og fisk. Da får du i deg fiber, samt viktige vitaminer og mineraler, og unngår bearbeidet og rødt kjøtt, som blant andre Verdens helseorganisasjon hevder øker faren for visse typer kreft og ulike livsstilssykdommer.

(Kilder: “The Big Five», Health.com, “Hemmeligheten. Slik lever du godt – lenge», Tidsskrift for Den norske legeforening»)