(Vestviken 24)

Nå er den kalde, fine tida her – og om et par uker åpner de første skiløypene. Gled deg til mange spennende nyheter i bakkene i år – og mer og bedre kunstsnø!

Snøfattige vintre er ingen hindring. Mange av de største alpinanleggene gjør investeringer for godt over en halv milliard kroner foran vintersesongen, ifølge Dagens Næringsliv. En stor andel av dette går til å forbedre produksjonen av kunstsnø.

Ellers er det Kvitfjell som presenterer den største nyheten i år. Her er alpinkonsernet Alpinco i gang med en kjempeutbygging for milliardbeløp.

– Vi ønsker å gjøre tilbudet på Kvitfjell litt mer familievennlig. Derfor åpner vi en splitter ny fjellside – Varden, med to nye, brede, fine løyper. Én grønn og en blå, som vi håper å kunne åpne allerede rundt jul, forteller Vibeke Fürst Holtmann, som er markedsansvarlig på Kvitfjell.

Området vi i første omgang få to nye heiser. Én liten gondol, som forbinder Varden med det eksisterende skisystemet på Vestsiden, samt en seksseters stolheis til toppen.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Tomtesalg finansierer

Varden er finansiert av tomtesalg i området. Totalt skal det selges 1.400 hyttetomter, og det skal komme en ny fjellandsby med, butikker, serveringssteder og opptil 2.500 nye senger, og etter hvert to nye heiser til – så det blir totalt 19 kilometer med nedfarter av ulik vanskelighetsgrad.

– Tomtene er gått unna så det suser, ifølge markedssjefen, som også forteller at de i år skal i gang å lagre snø for neste sesong.

– Da kan vi satse på å åpne allerede i høstferien neste år, sier hun.

Men i år tar de sikte på å åpne 4. november, i likhet med noen av de andre store skisentrene i Sør-Norge, som blant annet Beitostølen.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Trysil får en helt ny, rød bakke, og det kommer det en ny 462 meter lang barneheis i barneområdet Eventyr. Dessuten er det første spadetaket til den nye «lokalflyplassen» Scandinavian Mountains, beliggende rett over svenskegrensen, nær Sälen, tatt denne uken. Flyplassen skal stå klar i 2019.

Både i Trysil og Hemsedal kan du dessuten teste ut det nye konseptet Fun Slopes, en slags mellomting mellom terrengpark og skicross. Disse skal være tilrettelagt for kjørere på alle nivåer. Snøproduksjonen i bakke 45 utvides også.

LES OGSÅ: Her kjører du på ski om sommeren

Ny stolheis

1. desember åpner også en splitter ny, 1.050 meter lang ekspress-stolheis i toppområdet på Norefjell. Heisen skal forenkle turen mellom Bøeseter-området og de sentrale bakkene. Med en kapasitet på 2.570 personer i timen, blir forhåpentligvis køene heller ikke altfor lange.

En av de gamle stolheisene på Norefjell er for øvrig solgt til Gol skipark i Hallingdal, som dermed får sin første stolheis denne sesongen, skiver friflyt.no.

Skibakken på toppen av Norefjell har også fått nytt kunstsnøanlegg, som skal gjøre det mulig å åpne tidligere enn normalt.

Norefjell er ikke alene om å invester i produksjonsanlegg for kunstsnø. På Voss skal det investeres 30 millioner kroner i dette i år, og i Oslo Vinterpark 26 millioner.

Også mange andre anlegg i Norge har satset mye på dette i år og opp gjennom de siste årene, for å imøtekomme stadig mer snøfattige vintre.

– Derfor er alpinanleggene mer avhengige av kulde enn av snø, påpeker Camilla Sylling Clausen, som er daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening.

LES OGSÅ: Skal revolusjonere skiverdenen med hjelp fra Vestfold

Lavere pris

Til tross for en rekorddårlig snøvinter mange steder, ble det solgt heiskort for 1.140 millioner forrige sesong, noe som er en omsetningsøkning på totalt 4,5 prosent.

– Det er fordi vi har lykkes med å bevise for nordmenn og utlendinger at det er fine forhold i bakkene, selv om det ikke er snø i områdene rundt, sier hun.

Alpinanleggene er mer avhengig av kulde enn av snø.

CAMILLA SYLLING CLAUSEN, DAGLIG LEDER I ALPINANLEGGENES LANDSFORENING

 

Sylling Clausen påpeker at det også gjøres store investeringer i nye og mer effektive heiser, terrengparker og servicetilbud kontinuerlig.

– Anleggene må henge med i svingene for å holde seg attraktive, når konkurransen fra andre fritidstilbud og reiser hele tida øker, sier hun.

Enkelte skisteder har også de siste årene har stor suksess med å sette ned prisene på sesongkort, blant annet Vinterparken på Tryvann i Oslo.

I fjorårets vintersesong hadde de mer enn 250.000 dagsbesøkende gjester i anlegget, noe som har gjort at de i år har kunnet investere mer enn 26 millioner kroner i bedre snøkanonanlegg. Noe som kommer godt med i snøfattige vintre. De lave sesongkortprisene holder seg også i år.

Også Geilo viderefører tilbudet om 10.000 kroner for sitt familiesesongkort for to voksne og tre barn, som de innførte i fjor.

– Det bidro til at vi solgte dobbelt så mange sesongkort som året før, forteller turistsjef Pål Medhus.

(ANB/Dagsavisen)

Flere nyheter i norske alpinanlegg

 • Gautefall: Nytt 100 meter skibånd og et nytt stort område for ski og kjelkekjøring i Bjørneriket, og én ny skiløype.
 • Skeikampen: Utvidet barneområde og ny skicross/skilek-trasé.
 • Kongsberg: Nytt familieområde.
 • Oppdal: Utvidet kunstsnøanlegg i Stølen.
 • Voss Resort: Nytt kunstsnøanlegg til 30 millioner kroner, nytt flomlysanlegg og bedre kveldskjøringstilbud.
 • Gaustablikk, Ål, Lommedalen, Røldal og Bjorli: Får bedre kunstsnøanlegg.
 • Hemsedal: Får et nytt eventyrskiområde med inspirasjon hentet fra snowpark og skicross, kalt SkiStar fun slopes, med hopp, kuler, doseringer og rundkjøringer, i Holdeskarløypa. Nytt snøkanonanlegg i Tindenløpa, som også vil bli bredere. Det nye aktivitets- og familieorienterte SkiStar Lodge Hemsedal Suites vil få klatreanlegg med buldresopp og klatrevegg, samt temainnredede familieleiligheter, Valle Family Suites.
 • Geilo: Oppgraderer hele anlegget til å bli mer moderne med en familievennlig profil, for 30 millioner. Heisen og skiområdet Fugleleiken gjenåpner. Tre nye matebusser gir bedre transportmuligheter lokalt. Nytt heiskortsystem, der du kan kjøpe kort på nett på forhånd og plukke det opp på Spar-butikken, hotellet eller skibakken.
 • Hafjell: Får en ny grønn, familievennlig løype på 1.200 meter, fra toppen av Fjellheisen ned mot Mosetertoppen. Det settes også opp 21 nye snøkanoner.
 • Sirdal Skisenter: Oppgraderer snøproduksjonsanlegget og flere av bakkene.
 • Harpefossen: Flere nye og utbedrede løyper.