(Vestviken 24)

Sveriges kanaler og sluser er godt kjent blant nordmenn. Å reise fra Göteborg til Stockholm langs den 340 kilometer lange Göta kanal, for eksempel, er en klassisk båtferieopplevelse. Kanalen er Sveriges største byggeprosjekt. Den består av tre kanalsystemer, strekker seg over åtte innsjøer og byr på 66 sluser som i løpet av turen løfter deg og båten du bor på nærmere 100 meter over havet.

Men Sverige er langt fra det eneste landet der det kryr av kanaler som er som skapt for rolige feriedager ispedd kulturopplevelser, landsens idyll, små og store byer.

Frankrike, Italia, Storbritannia, Tyskland, Nederland, Belgia eller for den saks skyld Sibir og Det fjerne østen byr på et nær sagt uendelig antall elver som kan utforskes i eget tempo over så lang eller kort tid en måtte ønske.

– Kanalbåt oppleves av mange som den beste måten å feriere sammen med venner og familie på. Opplevelsene kommer en i møte, det blir aldri kjedelig, og man slipper å tenke på camping eller hotell underveis, mener adm. direktør Niels Kjeldsen i Sea Travel A/S.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Fleksibel ferie

Kanalbåtferie samler reisefølget på en annen måte enn på hotellferier der alle spretter hver til sitt for å spille tennis, bedrive vannleker eller shoppe. Man befinner seg i sin egen sfære mens omgivelsene glir forbi.

Og man velger selv når man skal fortøye båten og begi seg på land for å ta inn den lokale kulturen.

– Kanalbåtferie er både intimt og fleksibelt. Båten kan stanse opp hvis det er noe spesielt man vil se eller man bare har lyst til å ta seg en sykkeltur. Man holder ganske enkelt sin egen fart, sier adm. direktør Tove Voss i Vista Travel.

LES OGSÅ: Finn ditt drømmecruise

Lett å leie

Man kan sammenligne det å leie kanalbåt med å leie bil, i den forstand at man står relativt fritt til å velge hvor man vil, for så å levere fra seg farkosten ved reisens slutt.

Men her stopper likhetene, for kanalbåter er bygget for hygge. Time etter time, dag etter dag.

– Båtene er spesialbygd for ferieformen og er lette å manøvrere. Man trenger ikke båtførerbevis for å kjøre dem. De er utstyrt med de fleste fasiliteter og har ofte soldekk med kjøkkenmuligheter som gjør uteområdet til et yndet sted å oppholde seg, supplerer kommunikasjonssjef Svein Erik Søgård i Vista Travel.

(saken fortsetter under bildeserien)

Bildeserie

Kanalbåtferie

 

Blant de mest populære områdene for kanalbåtferie er de sørfranske elver og England. De franske kanalene og elvene går gjennom noen av Europas vakreste og samtidig svært varierte landskap.  Det kan handles inn på fargerike torg, eller man kan unne seg et måltid på gourmetrestaurant. Og kulturtilbudene er enestående.

I Englands kan man seile på Themsen forbi London eller følge elven gjennom det frodige landskapet i sør forbi historiske byer med tradisjonelle puber og vakre hager.

LES OGSÅ: Der fjellklatring møter turgåing

Unike opplevelser

Kanalferie i Tyskland er heller ikke å forakte. Her kan du for eksempel oppleve de flere hundre sjøene, elvene og kanalene i Mecklenburg eller utforske Brandenburg/Potsdam-området nær Berlin – der naturreservater og middelalderborger stadig dukker opp langs elvebredden.

Nederland har hele sin historie knyttet til de mange elvene, og er som skapt for kanalbåter. Mens Italia har Venezia som kronen på verket. Og Irland er en grønn oase med svært imøtekommende innbyggere.

– Det er vanskelig å anbefale én kanalbåtferie over en annen, fordi hver tur er såpass unik. Uansett hvilken tur man velger, blir det ikke noen standardferie, mener Niels Kjeldsen.

LES OGSÅ: En natt sammen med trærne

Kan bli kostbart

Kanalbåtferie er imidlertid ikke noen utpreget rimelig ferieform. Ukeleie ender raskt på 15–20.000 tusen kroner for en gjennomsnittlig stor båt. I tillegg kommer som oftest flyreise til området båten skal leies.

– Når man ser på «startomkostningene» isolert sett, ser denne ferieformen litt dyrere ut. Men forskjellene blir mindre ved feriens slutt, da utgiftene underveis som oftest vil være mye mindre enn med andre ferieformer, hevder Kjeldsen.

Er det flere voksne om bord som kan dele på utgiftene, vil regnestykket også se penere ut. Og nettopp det er ofte tilfellet blant kanalbåtferierende. For i likhet med cruise er en kanalbåt kanskje spesielt godt egnet til å gjennomføre den «store» familieferien med – da man både får mye tid sammen og rikelig med anledninger til å lufte seg.

– Kanalbåtferie er en fin måte for besteforeldre, foreldre og barn å være sammen på, sier Kjeldsen og legger til at de som tar initiativ til denne ferieformen, ofte er de reisevante med noen år på baken.

Ifølge Tove Voss i Vista Travel har imidlertid dette reiseproduktet gått fra å være blant de vanskeligere å selge, til å bli en stadig mer populær ferieform for både eldre, vennegjenger og familier.

Fakta: Kanal- og elvebåtferie

I all hovedsak handler ferieformen om å leie seg en båt som leveres tilbake ved ankomstdestinasjonen. Det finnes også mer guidede gruppeturer, men disse havner raskt i kategorien elvecruise.

Du trenger ikke båtførerbevis. Effektiv, men grundig opplæring gis i forbindelse med avhenting.

Båtene finnes i ulike størrelser og prisklasser, og kan leies via reiseselskaper eller direkte av båtutleieselskaper. Du finner mange utleiere på nettet, her er noen eksempler:

  • Casavacanze: www.casavacanze.no/kanalbaatferie.aspx
  • Le Boat: www.leboat.no
  • Nicols: www.boat-renting-nicols.co.uk/
  • ABC Boat Hire: www.abcboathire.com/choose-your-route.aspx

(Kilder: Magasinet Reiselyst, Sea Travel, Båtliv)