Gå til sidens hovedinnhold

Vinteren er her allerede

Det kan bli dyrt å steike ribba i år. Vinterprisene på strøm kan bli rekordhøye med den utviklingen vi nå ser.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi går fortsatt i kortbukser og t-skjorte, men betaler vinterpris for strømmen. Det er konklusjonen etter at E24 har sjekket strømprisene nå i etterkant av en for flere landsdeler, som har vært en tørr og både vindfattig og nedbørsfattig sommer.

Midt-Norges innbyggere har så langt måttet grave dypest i lommeboka for å betale for lys og varm mat, men prisen kryper oppover også på våre kanter. Vinteren kommer tidlig når det gjelder strøm.

LES Vil ha 13,5 millioner for næringsarealer på Solbergjordet

Spørsmålet er hvordan utviklingen har vært når det faktisk blir vinter. Ikke siden februar har strømkundene i Sør-Norge betalt mer for strømmen, og det stiger.

Sist uke var kilowattprisen midt i landet 91 øre, mens kunder i Oslo, Bergen og Kristiansand måtte ut med 76 øre kilowattimen. Men med påslag av nettleie blir den totale prisen for mange i overkant av 1,50 kroner for kilowattimen, og da merkes det på lommeboka for de fleste husstander.

LES Sier nei til toplankryss ved Helland: – Støy er vårt anliggende

Første kvartal i 2021 hadde for øvrig en pris på 1,20 kilowattimen, ifølge SSB.

Men det var verre i elektrisitetens tidlige dager. Da var strøm en svært kostbar affære.

I 1892 lå prisen på 75 øre per kilowattime. Det tilsvarer en pris på 52,20 kroner i dagens kroneverdi. Med tanke på at en husholdning i dag gjennomsnittlig ligger på litt over 20.000 kilowattimer per år, ville vi ha betalt over en million kroner i strøm årlig med 1892-priser, i følge Hafslund Strøm.

Noe å tenke på når den neste strømregninga dumper ned i postkassa?

Kommentarer til denne saken