Denne gangen var vi sikre på at tiden for Eidsfoss barnehages minst ni liv var brukt opp. Etter forrige nedleggingstrussel i desember, og år før det med aksjoner og fakkeltog, kunne bare tynn teori unngå mørke vinduer i barnehagen fra høsten av, trodde vi.

Det lå åpent i kortene at det ved denne korsveien måtte gå som kommuneadministrasjonen hadde lagt opp til.

Til tross for «lottogevinsten» på nær 100 millioner ekstra skattekroner, som både sparte bruk av fondsmidler og reddet fjorårets regnskap over på pluss-siden, er det tunge økonomisk mørke skyer som truer i horisonten, også for kommunens barnehager og skoler.

«øks og sag må tas i bruk skal det monne»

For det er ikke småtteri når oppvekstsektoren i kommunen etter beregningene må spare 26 millioner kroner de neste årene. Ikke er det heller lett å se hvor kommunen ellers kan spare så store beløp. Det har vært uttalt gang på gang at tiden med ostehøvelkutt er forbi. Nå må øks og sag tas i bruk skal det monne. Med det som bakgrunn virket nedleggelse av Eidsfoss barnehage nesten som usannsynlig å unngå.

LES Eidsfoss barnehage og Galleberg skole er reddet

I innsparingsbildet var det ikke lett å se for seg hvordan det fortsatt kunne være barnelatter i Eidsfoss etter 1. august.

Men da det så som styggest ut, og nådestøtet for barnehagen sto for tur i onsdagens kommunestyremøte, rakte Espen Watne Andresen ut en hjelpende hånd, og fikk dratt barn, foreldre og ansatte inn på trygg grunn igjen. Til og med barnehagens største fanklubb, småbarnsforeldre og andre som har kjempet både dagens kamp, og mange av de foregående årlige kampene med leserbrev, banner, plakater, aksjoner, 1. mai tog og fakkeltog.

Også disse ihuga patriotene hadde begynt å miste trua da Andresen fra sin uavhengige politiske posisjon kunne sørge for et knappest mulig flertall for nok et forlenget liv for kommunens minste barnehage.

Atter en gang har ansatte, foreldre og barn fått flertallet av politikernes tillit til å fortsette driften. Og nå mener vi det blir viktig å bruke tiden veldig godt for alle som ønsker at dette skal vare lenger enn til neste budsjettbehandling i desember. Fra talerstolen ble utvikling nevnt i form av kultur,- friluftsliv - eller naturbarnehage. Nye kreative tanker og driftsformer som kan løfte interessen og innholdet til noe som gjør det vanskeligere å foreslå kutt i neste omgang.

Ellers er vi redd onsdagens vedtak er et vedtak kun på lånt tid. Det er grenser for hvor mange redningsaksjoner det er mulig å få til, selv om det er i Eidsfoss.

Men det gjenstår også et annet spørsmål: Hvordan skal kommunen nå kunne spare rundt 15 millioner kroner?

LES Eidsfoss barnehage: Kommunen burde ikke tildelt plasser i Eidsfoss