Viktig innsats av krigsseilerne fra vårt distrikt

Minnesmerke: Utsnitt fra monumentet på Dr. Graaruds plass over de falne i daværende Holmestrand. Foto: Trygve Eriksen

Minnesmerke: Utsnitt fra monumentet på Dr. Graaruds plass over de falne i daværende Holmestrand. Foto: Trygve Eriksen

Av

I Holmestrand kommune er det i dag registrert 234 krigsseilere, men mange krigsseilere ofret sine liv under 2. verdenskrig.

DEL

MeningerNår vi i dag, fredag 8. mai feirer 75 års dagens for frigjøringen, er det all grunn til å minne om at frigjøringen «kom ikke av seg selv,» men var et resultat av et internasjonalt samarbeid, hvor mange nasjoner stilte opp. Tysk angrep i april 1940 endte med 5 års okkupasjon for oss. Under denne ble ytt sivil motstand og ulike militære innsatser. I utlandet, vesentlig i Storbritannia ble etablert norske militære enheter: norske marinefartøyer, flyskvadroner med jagerfly og maritime fly, mm, samt militære landstyrker og spesialenheter. Disse bidro i den allierte innsatsen.

Men antallsmessig er det krigsseilerne som utgjorde det store antallet; flere titusener norske sjøfolk (inkl. mange hvalfangere fra Vestfold) gikk inn i NORTRASHIP og bemannet de vel 1.000 skipene som norske myndigheter slik stilte opp med i den allierte innsatsen og fraktet en betydelig mengde olje og tørrlast, viktig for alliert innsats i krigen. Dette var et betydelig bidrag i utviklingen og det endelige utfallet av krigen.

Av de flere titusener norske sjøfolk som ble krigsseilere, hørte over 6.000 av disse til i Vestfold, det største antallet i noe fylke. Også sjøfolkene i nordre Vestfold stilte opp. Fra Hof, Botne, Sande og Holmestrand ( i dag Holmestrand kommune) er så langt registrert 234 krigsseilere.

I Jarlsberg har vi kunnet lese at det arbeides med å ajourføre listene over de som omkom under krigen fra vårt distrikt. Flere titalls krigsseilere fra nåværende Holmestrand kommune omkom.

De opplevelser og lidelser som våre krigsseilere fikk oppleve, lar seg vanskelig forstå nå i ettertid. Ikke alle taklet disse utfordringene, akkurat som det norske samfunn heller ikke har vært flink til å stille opp, verken med å hjelpe de som trengte det, eller å hedre og ære krigsseilerne. For mange kom den vesle takken for sent. Heldigvis var det mange krigsseilere som tilsynelatende klarte seg bra etter krigen.

De aller fleste krigsseilerne gikk glipp av fredsrusen her hjemme i begynnelsen av mai for 75 år siden. Noen av krigsseilerne ofret sine liv, de fleste ofret mange år av sitt liv.

Vi takker alle krigsseilerne for deres innsats og deres oppofrelser.

LES Det er klart vi må flagge 8. mai

Artikkeltags