Det er fortsatt lov å tenke sjøl, selv om det kan være slitsomt i varmen.

Til redaksjonen kommer det hele året e-poster fra alle kanter, med formaninger, oppskrifter oppfordringer og oppskrifter på hvordan vi skal forholde oss til både musepest, flåtten, myggsommer, solstikk, forebyggende bruk av krem med ulike faktorer, og hva vi bør gjøre dersom hoggormen har bitt seg fast.

Og farene ved å etterlate hund i varm bil er en gjenganger i juni og juli. Sammen med badevett, båtvett, campingvett og nettvettregler for både små og store med utvidet skjermtid i sommer, skal det være mulig å komme velberget gjennom det meste. Men selv om det er mye å passe på også ellers i året, ikke bare som før da det gjaldt å huske de tradisjonelle fjellvettreglene før påske, så er det sommeren som er den travleste tiden hvor ulike organisasjoner, faginstanser og kommersielle interesser forer oss med e-poster om hvordan vi bør og skal oppføre oss.

LES Dette gjør du om du blir solbrent – og dette bør du ikke gjøre

Tittelen er ikke tullball og solstikk fra redaktørens side.

Det finnes faktisk kuvettregler som du blir anbefalt å lære deg i tilfelle du skal ferdes på steder det er fare for å møte på Dagros og hennes bjellevenner.

– Følg kuvettreglene, så blir det en best mulig opplevelse både for deg og dyrene, oppfordrer Norsk Friluftsliv og bondeorganisasjonene.

Det er konflikter og ulykker å unngå dersom du holder deg på avstand langt utenom flokken. Det vil si ikke gå inn i flokken, eller bort til en kalv som kan ha ei beskyttende og skeptisk mor like ved. Men det kan også være at det er kuene som er pågående og nysgjerrige. Da skal du legge fra deg det du har i hendene, trekke deg unna, og heller hente det du har lagt fra deg når kysten er klar igjen. Godt å vite!

«Det er konflikter å ulykker å unngå»

Men kuer, mygg, flått og andre dyr er en ting. Sola er en av de største skremslene i sommer. Du kan bli solbrent i sola. Særlig hvis du ikke husker på at det er sol, og at den faktisk kan være ganske tøff og skarp mot blek hud.

Relativt nytt er sommervettregler som når hus og hytter blir fylt opp av folk på ferie som roter, skråler og setter dorullen feil vei. At svabergene rett utenfor hyttedøra fylles opp med høylytte badegjester eller at naboen starter gressmotorsaga.

Bildeserie

SE BILDENE: Hadde du eller noen du kjenner en sommerprat med Jarlsberg for 20 år siden? Da kan du fort finne noen gullkorn her

Huseierne sier at hvis naboen holder sin årlige sommerfest i hagen, så kan det være en idé å vente med støyende arbeider til i morgen. Ikke start bråket for tidlig på morgenen eller for sent på kvelden. Ikke spill høy musikk døgnet rundt, og bruk generelt hodet når du deler nærområdet med andre mennesker. Smart!

Det finnes regler og oppskrifter for alt, og et søk på google kan hjelpe deg på vei med alt du lurer på.

Men det er som sagt heldigvis også fortsatt lov å tenke sjøl.