Har funnet spor av vikingskip i Tønsberg: ny verdenssensasjon?

SENSASJONELT FUNN: På eiendommen til Jarlsberg hovedgård er det funnet store skipsnagler. Arkeologene mener disse kan stamme fra en stort vikingskip.

SENSASJONELT FUNN: På eiendommen til Jarlsberg hovedgård er det funnet store skipsnagler. Arkeologene mener disse kan stamme fra en stort vikingskip. Foto:

Arkeologene i Vestfold har i et år sittet på hemmeligheten om funn av vikingskipsnagler på Jarlsbergjordene ved Tønsberg.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Det er gjort funn av skipsnagler som er så store at de kan ha sittet i vikingskip. Metalldetektorist Pål Fadum fant naglene oppå pløyelaget i 2017 og leverte det til Vestfold fylkeskommune i henhold til rutinene, sier Terje Gansum, sjef for kulturarv i Vestfold fylkeskommune.

Han forteller at naglene er så kraftige at de kan ha tilhørt et vikingskip, det vil si en farkost på over 15 meters lengde.

Grunneier Nikolaus Wedel Jarlsberg er varslet om funnet.

LES OGSÅ: – Det er skammelig at vikingskatten ikke får penger (+)

Vil ikke si nøyaktig hvor

– Vi har funnet en del strukturer, men ikke fått tak i helheten ennå. Vi mangler vitenskapelig belegg for å si sikkert hva vi har funnet, sier Gansum til Tønsbergs Blad.

Det er ikke ønskelig å gå ut med funnsted da det er fare for plyndring av lokaliteten, skriver Gansum i en pressemelding.

Så snart det er mulig vil kulturarv sette i gang arbeidet med å skanne jordet med georadar for å finne ut hvor stor vikingskatten kan være. Mest sannsynlig vil det skje høsten 2019.

Vestfold fylkeskommune har i flere år samarbeidet med NIKU og Ludwig Boltzmann Institut i Wien i bruk av georadar i søkearbeid. Fylkeskommunen vil sammen med NIKU og LBI ArchProgjennomføre undersøkelser og gå ut med resultater når kjøring med georadar er gjennomført og kvaliteten på dataene er tilfredsstillende og analyser gjennomført.

– Vestfold er vikingfylket

– Dette er kjempespennende. Det er ikke tvil om at det er Vestfold som har den store vikinghistorien. Det er funnet noe som  kan være et vikingskip i Østfold, og det er hyggelig at de finner sitt, men vi skal ikke ha noe av at Østfold ypper seg som vikingfylke, sier fylkesordfører Rune Hogsnes til Tønsbergs Blad.

Han mener vestfoldingene må være stolte av historien sin.

– Viking er en internasjonal merkevare som har blitt sterkere de siste årene. Dette må vi dyrke også i turistsammenheng, sier Hogsnes.

Han benytter anledningen til å rose Terje Gansums avdeling.

– Fagmiljøet som er bygget opp i Vestfold er helt unikt, det er av internasjonal klasse. Samarbeidet de har med NIKU i Oslo og universitetet i Wien er vi veldig stolte av.

Håper på et nytt, helt vikingskip

– Jeg håper de finner et vikingskip som er helt, sier Ellen Eriksen, leder for hovedutvalg for kultur, idrett og folkehelse i Vestfold fylkeskommune til Tønsbergs Blad,

– Vi vet ikke hva man finner ennå, hvor stort det er, men det blir kjempespennende å følge arbeidet, sier Ellen Eriksen til Tønsbergs Blad.

LES OGSÅ: – Dette er en jubeldag sa Ellen og delte ut tre millioner til bygging av nytt vikingskip

Hun påpeker at Vestfold er inne i en god driv i vikingtidssatsingen som pågår.

– Når man først har funnet skipsnaglene, så er det nok noe mer der. De innleverte funnene vil gi kunnskap om hva vi har i Vestfold. Vi ønsker å satse på viking i Vestfold og da er dette funnet et gode, sier Eriksen.

Hun framhever arbeidet som gjøres i administrasjonen.

– Vi har flinke folk der, de er en del av miljøet som fant Jellestadskipet i Halden, framhever Ellen Eriksen.

Hør første episode av TB-podden om vikingarven

 

Artikkeltags