Gå til sidens hovedinnhold

Skal sjekke om busspassasjerene følger loven

Artikkelen er over 3 år gammel

Neste uke er det igjen klart for kontroll av beltebruk på buss.

(Østlands-Posten)

To dager neste uke blir det beltekontroll på busser i Vestfold igjen. Ikke bare i Vestfold, forresten, det blir kontroller over hele landet.

– Vi gjennomfører en ny aksjon der vi sjekker om passasjerene på bussene bruker belte, sier inspektør Hans Rikard Eriksen, som er ansvarlig for kontrollene i Vestfold neste uke.

Det er Statens vegvesen som står bak aksjonen med støtte fra NHO Transport, Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet.

Stanser vilkårlige busser

– Vi kommer til å stanse vilkårlige busser, gå nedover langs midtgangen og sjekke om passasjerene har på belte. Har de ikke det så blir de ilagt gebyr på 1.500 kroner, sier Eriksen.

Under tilsvarende kontroll i fjor ble 237 passasjerer avslørt som unnasluntrere på beltebruk. 25 av disse var passasjerer i Vestfold.

Det er passasjerene som selv må betale om de ikke bruker belte, ikke sjåføren.

Les også: Luker ut ti «verstinger» i uka

Beltebruk redder liv

– Bussulykkene er få, men når de først forekommer, er skadepotensialet stort. Å bruke belte i buss er helt klart en livredder, både for din egen del, men også for dine medpassasjerer. Flere av dem som har mistet livet i bussulykker de siste årene, hadde overlevd dersom de hadde brukt belte, sier Ida Bergene Kongsrud i Statens vegvesen i en pressemelding.

Les også: Nå kan du ta bussen for en billig penge

I pressemeldingen står det videre: «Ni mennesker ble drept i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2016. Flere av de omkomne kunne reddet livet om beltet var på. De mest alvorlige bussulykkene vi har hatt i Norge har vært i busser der det har vært belter, men hvor de dessverre ikke var i bruk.»

I kontrollen neste uke er det først og fremst ekspressbussene som kontrolleres, men oppfordringen er likevel soleklar; er det belte i bussen, så bruk det.

Her kan du lese forskriften om bruk av belter under kjøring.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.