Kraftig økning i antall meldinger om dyr som ikke har det bra

UTE AV KONTROLL: Katter som har blitt for mange, kan utgjøre et problem for enkelte eiere. (Arkivfoto)

UTE AV KONTROLL: Katter som har blitt for mange, kan utgjøre et problem for enkelte eiere. (Arkivfoto)

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det har vært mange saker for oss å ta tak i.

DEL

(Tønsbergs Blad) I fjor kom det inn 450 meldinger til Mattilsynet i Vestfold om dyr som ikke har det bra. Mattilsynet i region Øst (Buskerud, Vestfold, Telemark, Hedmark og Oppland) fikk 2813 meldinger. På landsbasis kom det 9381 meldinger. Det utgjør det en økning på 41 prosent.

Mange saker

– Det har vært mange saker for oss å ta tak i. Sakene har berørt alt av dyrehold, men kjæledyr utgjør en overvekt i disse sakene, sier Kjersti Søli, avdelingsleder Mattilsynet i Vestfold.

MANGE MELDINGER: Kjersti Søli, avdelingsleder Mattilsynet i Vestfold, har også merket økningen av bekymringsmeldinger.

MANGE MELDINGER: Kjersti Søli, avdelingsleder Mattilsynet i Vestfold, har også merket økningen av bekymringsmeldinger. Foto:

For hele region Øst har 63 prosent av bekymringsmeldingene dreiet seg om kjæledyr.

Vurderer alt

Søli forteller at alle meldinger de får inn, blir sjekket og i mange av tilfellene reiser de ut for å kontrollere.

Her er noen av pliktene dine

Dyreeiere som står bak alvorlig vanskjøtsel eller mishandling av dyrene sine får overtredelsesgebyr eller blir anmeldt til politiet av Mattilsynet.

Her er noen utdrag fra dyrevelferdsloven.

§ 3. Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

§ 4. Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. [...]

§ 5. Enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell, skal snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet. [...]

Kilde: Mattilsynet og Lovdata

– Det er vanskelig å svare på om det er en økning av tilfeller, eller om folk har blitt flinkere til å melde inn oss. Jeg tror nok likevel at folk har blitt flinkere til å varsle. Alle meldinger blir sjekket og vi reiser ofte ut, sier hun.

HAR DU HØNER?: Mattilsynet: – Hold høner innendørs

Søli har ikke konkrete eksempler hun ønsker å løfte fram, men mener at det i mange tilfeller skyldes at dyrehold har kommet ut av kontroll og at eieren ikke klarer å ta vare på seg selv eller dyrene.

FIKK DU MED DEG DENNE: (+) Da Tove skulle ut og lufte bikkja fant hun 29 høner i veikanten – noen var allerede frosset i hjel

– Når det gjelder kjæledyr kan et eksempel være at det blir flere katter enn man klarer å hanskes med. Dette kan skyldes manglende sterilisering og kastrering. Dermed kan situasjonen komme ut av kontroll, sier Søli.

Du som eier av dyr, har et stort ansvar for at dyrene har god dyrevelferd. Det er du som eier dyret som har alt ansvaret for at dyret blir behandlet med omsorg og respekt.

– Her er dyrevelferdsloven (ekstern lenke) soleklar. Ser man et dyr som ikke har det bra, skal det varsles. Knappen på Mattilsynets nettsider er et godt sted å begynne dersom man vil varsle. Det gjør mange, og heldigvis kommer vi til tidligere.

Ditt ansvar

Behandler du ikke dyr med omsorg og med nødvendig respekt, kan du bli straffet.

– Dyreeiere som står bak alvorlig vanskjøtsel eller mishandling av dyrene sine får overtredelsesgebyr eller blir anmeldt til politiet av Mattilsynet. I fjor anmeldte vi 17 dyreeiere på landsbasis for brudd på dyrevelferdsloven. Det hender også at noen får forbud mot å holde dyr, sier avdelingssjef Jan Egil Aronsen i Mattilsynet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken