Rundt omkring i norske havner ligger det båter som ingen bruker. De fleste fritidsbåter i Norge er laget av komposittmaterialer. Dumping av slike båter i sjøen vil føre til nedbrytning som over tid fører til mikroplast i havet.
Alternativet er at eierne i stedet leverer båten til gjenvinningsstasjoner. Men noen trenger en liten dytt for å gjøre det.
Derfor har staten innført en returordning for fritidsbåter, gjeldende fra 1. oktober.
Båt, kajakk og kano
I korte trekk betyr det at kunder kan levere fritidsbåter opp til 15 fot, uten innenbords motor, gratis på gjenvinningsstasjonen. Det samme gjelder kajakker og kanoer.
– Det er en fin måte å få fjernet en del av de eldste båtene. Nå kan kunden søke Miljødirektoratet om 1.000 kroner i støtte pr. båt som leveres inn. For å motta pengene må de da fylle ut et skjema sammen med operatøren på gjenvinningsstasjonen når båten leveres. Skjemaet må sendes inn sammen med søknad til Miljødirektoratet, sier kommunikasjonssjef Kaja E. Ross Lind i Vesar.
Søknad til Miljødirektoratet kan også lastes ned fra hjemmesiden til Vesar. Det må søkes om refusjon i perioden 1. januar til 1. desember samme år som båten er kassert. Når skjemaet er registrert mottar båteieren 1000 kroner fra Miljødirektoratet.
Driftssjef Tien Chi Nguyen ved Skoppum gjenvinningsstasjon anslår at det leveres inn 8–10 båter i året der
LES OGSÅ: Lekende lett kildesortering
Blir restavfall
– Hva skjer med båtene som leveres inn?
– De blir sortert som restavfall. De fleste er laget av glassfiber. De går videre til energigjenvinning, sier han.
– Og hva gjør vi med de større båtene?
– De har vi ikke mulighet til å ta imot her. Det blir som med biler. Store båter må leveres til et mottak som har godkjennelse for det, sier driftslederen.
Tien Chi Nguyen ser ikke bort fra at de nå vil få inn flere båter på Skoppum nå. Folk blir stadig flinkere til å sortere avfallet sitt. Etter hvert som det kommer flere avfallsstasjoner, som isopor og hardplast, blir det mindre restavfall. Og det er lønnsomt for kunden.