Holmestrand: Det ble ikke noen hyggelig tone under det forrige kommunestyremøtet der politikerne skulle ta stilling til en søknad fra varaordfører Tove Ødeskaug om fritak fra vervet som varaordfører. Ødeskaug har blitt alvorlig syk, og en ny varaordfører skulle velges.

Normal sedvane tilsier at det er Senterpartiet som velger sin etterfølger da det er de som var tildelt vervet. Problemet er at de fremmet Per Harald Agerup, hvis tillit fra deler av kommunestyret, er minimal. Opposisjonen gjorde det tidlig klart at de ikke ville godta Agerup som varaordfører.

Senterpartiet kom ikke med noe annen kandidat, og lot Arbeiderpartiet overta vervet. De landet på Camilla Brekke som sin kandidat. Høyre ville utsette hele saken til 28. september. Slik ble det etter en meget amper debatt.

Vil støtte forslaget

– Vi antar at posisjonen vil fremme forlag om Arbeiderpartiets Camilla Brekke som kandidat til varaordførervervet. Vi vil støtte den de vil ha, sier gruppeleder i Høyre, Jon Tunheim.

Det blir nok ikke noe mer uro rundt spørsmålet om varaordførervervet nå, mener han.

Alle gruppelederne var samlet til et arbeidsmøte for å klarne luften etter den opphetede debatten i kommunestyret.

Det var Alf Johan Svele som deltok fra Høyre på det møtet, jeg var opptatt den kvelden. Vi vil vel beskrive det som et greit møte, men vi oppfatter lite selvkritikk fra ordførerens side, forklarer han.

LES OGSÅ: Vil klarne lufta - innkaller til gruppeledermøte

LES OGSÅ: Alvorlig syk varaordfører fikk nei til fritak: - Jeg blir veldig, veldig lei meg om Tove ser på dette

Felles forståelse

Ordfører Elin Gran Weggesrud deler Høyres oppfatning am at det ikke vil bli noe mer uro om saken nå.

- Vi har hele veien ment at plassen som varaordfører tilhører Sp etter lokalvalgoppgjøret sist og har uttalt vår støtte til at de ønsker Agerup inn i den posisjonen, sier Weggesrud.

- Agerup er en svært tydelig, klok og kunnskapsrik kandidat som jeg samarbeider utmerket med. Men denne løsningen ønsket ikke et flertall bestående av blant andre H/FrP/KrF. Det lagde fryktelig mye støy i forrige møterunde og var svært beklagelig, understreker hun.

Etter et arbeidsmøte med gruppelederne har de nå funnet en felles forståelse for en løsning, selv om det ikke er den Sp og Ap ønsker primært.

- Agerup får nå plassen til Senterpartiet i formannskapet, og jeg ser frem til å få han som fast møtende der. Arbeiderpartiet har blitt bedt av Senterpartiet om å finne en kandidat til varaordførerposisjonen, og vi er glade for at det nå ser ut til at det blir et bredt flertall for Camilla Brekke. Hun er i dag fast representant i formannskapet og første vara til Stortinget. Hun kommer til å gjøre en god jobb som varaordfører og jeg ser frem til tettere samarbeid med henne, forklarer ordføreren.

- Og det viktigste av alt - vi får endelig vedtatt å gi Ødeskaug fritak fra sine verv og plikter, legger hun til.

Saken blir endelig avgjort i kommunestyremøtet 28. september.