Gå til sidens hovedinnhold

– Nå skal temperaturen bli unormalt høy

Artikkelen er over 4 år gammel

Det har vært både snøfall og kalde morgentemperaturer de siste dagene. Men nå stiger temperaturen og vi kan vente oss unormalt varme dager til uka.

(Tønsbergs Blad)

Mandag denne uka kom Kong Vinter på overraskende besøk til mange. Personer som hadde tatt farvel med vinteren og skiftet til sommerdekk, fikk beskjed om å la bilen stå.

Men nå skal været snu - igjen. Vi kan vente oss varmere temperaturer enn det som er normalt for mai, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga til ta.no.

Over hele Østlandet

– Hele Østlandet vil få en temperaturoppgang. Midt-Norge kan også få noe lignende, men mest markert blir endringen i den sørligste delen av landet. Til uka vil temperaturen stige ganske langt over det som er normalt så tidlig for maimåned.

Fredag er det meldt overskyet og regn over store deler av Vestfold, men lørdag skal det skinne opp igjen.

Langtidsvarselet tyder på at det fra lørdag og i det meste av neste uke vil bli sol i store deler av fylket, og opp mot 12–14 grader på dagtid.

April som normalt

Selv om det de siste dagene kanskje har føltes slik – med snøfillene som har føket sidelengs i vinden og kalde morgentemperaturer – har det totalt sett ikke vært en spesielt kald og nedbørsfull april i Vestfold.

Faktisk er april 2017 i Vestfold så langt ganske så normal, ifølge klimaforsker Elin Lundstad ved Meteorologisk institutt.

– Tar vi utgangspunkt i Tønsberg, så er gjennomsnittstemperaturen så langt 6,2 grader Celsius. Det er 0,1 grad under normalen for april. Men slik varselet for de siste dagene av måneden ser ut, vil det bli en del finvær, og dermed også høyere gjennomsnittstemperatur.

Varmere de siste årene

Ifølge klimaforskeren er det målt 40,1 millimeter nedbør så langt i april på målestasjonen på Nøtterøy. Normalen for hele måneden er på 49 millimeter.

– Men en bør ha i mente at referanseperioden for måling av gjennomsnittsverdien, er 1960–1990. De siste 20 årene har derimot tendensen vært mer nedbør og høyere temperaturer, sier Elin Lundstad.

Kommentarer til denne saken