(Tønsbergs Blad)

VESTFOLD: Strømabonnenter over store deler av Vestfold og Telemark var er uten strøm på lørdag. På det meste var det over 9.000 som måtte finne fram stearinlys.

I Vestfold var Andebu, Lardal, Larvik, Re, Stokke, Sandefjord og Hof berørt av strømbruddet.

– Jeg har snakket med Skagerak Energi. Det er krevende forhold, og det kan være at de som er rammet av strømbruddet ikke får tilbake strømmen før i morgen, sier fylkesberedskapssjef Jan Helge Kaiser lørdag kveld.

Klokka 22.45 var det Andebu som var hardest rammet. Her manglet 2.140 husstander strømmen, noe som tilsvarte nesten 70 prosent av Skagerak-kundene i kommunen.

Etter midnatt natt til søndag rammet to feil Hof kommune nesten totalt. 98,2 prosent av abonnentene i kommunen manglet strømmen.

Rekorden satte imidlertid Larvik klokka 01.02 natt til søndag, men det var kortvarig. I tre minutter mistet over 27.000 abonnenter strømmen, men den var raskt tilbake for de aller fleste. Ytterligere fem feil sørget for at drøyt 1.400 abonnenter var strømløse.

Etter det korte strømbruddet raste det inn med automatiske brannalarmer hos brannvesenet i Larvik, så mange at Brannvesenet i Sandefjord måtte rykke ut til en av dem, i Oscars gate.

Svarstad sentrum mørklagt

Ved 19.40-tiden var 1050 uten strøm i Lardal. Hele Svarstad sentrum lå mørklagt.

– Jeg går selv i mørke i fjøset med hodelykt, og har vært uten strøm siden halv tre i dag, sier ordfører Knut Olav Omholt i Lardal kommune.

Han forteller at sykehjemmet fortsatt har strøm fordi de har satt i gang nødaggregatet.

– De klarer seg fint nå, men om strømbruddet blir langvarig kan det bli utfordrende, forteller Omholt.

På grunn av at herredshuset er rammet av strømbruddet ligger hjemmesiden til Lardal kommune nede siden de ikke har aggregater der, kan ordføreren fortelle.

Klokka 21.25 mangler 488 kunder i Lardal strømmen, 28 prosent av kundene i kommunen.

LES OGSÅ: Tre over veien

Snø på linjene

I Andebu er det altså 2.140 abonnenter uten strøm ved 22.45 -tiden. Jobben med å rette opp er krevende, for det skyldes så mye som sju forskjellige feil.

Ordfører i Andebu kommune, Bjarne Sommerstad, forteller at strømmen forsvant ved 17.30-tiden.

– Ved strømbrudd har vi en prosedyre hvor vi ser til de som er avhengig av hjemmehjelp, og vi vil i løpet av kvelden gå i gang med dette, sier han.

Han og rådmannen kommer til å se an situasjonen, og vil sette i gang beredskap om strømbruddet blir langvarig.

– Om noen skulle trenge hjelp har vi en teknisk vakttelefon som man kan ringe på 91 19 19 06, sier Sommerstad.

LES OGSÅ: Få siste nytt om værkaoset her

Tung jobb

– Nå er det enkelte steder ekstreme værforhold. Tung snø og sterk vind gjør at det legger seg snø på linjene. Også trær kan være et problem når de blir tinge av snø og legger seg på strømlinjene, sier Ruhne Nilsen, informasjonssjef i Skagerak Energi, ved 16.15-tiden lørdag.

Nilsen forteller at de har mye mannskap ute, men at det er en tung jobb for dem å ta seg fram i terrenget.

– Er det mye snø, er det tungt å gå med alt utstyret. De skal ha med seg motorsag, stolpesko og verneutstyr. Og som sagt, det kan oppstå nye feil, sier han.

De må også tenke på sikkerheten til mannskapet underveis, og det påvirker hvor mye de kan få gjort.

Nilsen kan ikke si når strømmen vil være tilbake hos alle de rammede.

– Det kommer an på været, og akkurat nå er det meldt kaldere og mer vind. Det kan bli mer krevende for trærne. De kan bli så tunge at de legger seg inn på strømlinjene. Vi har opplevd at linjer har røket, sier han.

Her kan du følge med i hvilke området det er problemer med strømmen (ekstern lenke)