Å skrive om været før det har vært, kan være verre. Så at yr.no nå når dette skrives (fredag formiddag) melder at det skal regne i Holmestrand lørdag, er det ikke nødvendigvis til å ... øh, regne med. Men om det skulle komme noen dråper, eller ei skur, så tåler holmestrandinger og andre båt- og festivalglade det.

Nå i helga starter nemlig Skagen Race Week i Holmestrand, «forfesten» til Skagen Race. Det begynte fredag, og lørdag er det lagt opp til skikkelig stemning i sentrum.

På programmet står blant annet bunadsopptog i musikalsk samkvem med Holmestrand Brass, sjørøverbesøk og skattejakt, bacalaoservering, regatta rundt Langøya og trubadur, kor og shantyinnslag i seilerteltet.

Selve Skagen Race, som er en regatta for tur- og havseilere, starter onsdag på tre steder. Ett av startstedene er i år for første gang Holmestrand, og målgang er Skagen helt nord på Jylland i Danmark.

Onsdag kommer også den flotte seilskuta Christian Radich til Holmestrand. Ikke for å delta i Skagen Race, men for å følge regattaen fra start.

Hans Narverud og de andre i arrangørstaben i Skagen Race Week har tatt over noen av tidligere års attraksjoner fra Holmestrand kulturfestival. Arrangementet framstår da også som en egen lokalkulturell festival for både små og store.

8. juni er forresten Holmestrand kulturfestival tilbake, etter to års koronapause. I år blir det en fortettet utgave over fem dager, og med en litt annen profil enn det holmestrandingene er vant med. Det blir for eksempel ikke store utearrangementer ved brygga, men mange og mindre konserter og utstillinger rundt om i kommunen.

Den vesle dugnadsgjengen bak kulturfestivalen har nok vært sent ute med få på plass arrangementer og å markedsføre. Men de skal ha tommel opp for at de er med på å skape aktiviteter lokalt.

Etter to år med kulturell tørke, er vi endelig i gang igjen med festivaler, konserter og arrangementer. Det skjer ting igjen, som gjør at vi kan gå ut og treffe andre, bli underholdt, høre på musikk, se på flotte båter, gå på utstillinger, ta en øl, spise is på brygga ...

Skagen Race Week-staben presenterer i helga en skikkelig folkefest med båter, hiv o'hoi og stemning. Den markerer forhåpentligvis starten på innholdsrike måneder som viser fram sol- og sommerbyen Holmestrand på sitt beste for både de stadig flere innbyggerne og for tilreisende.

Og skulle det nå komme noen dråper regn i softisen, demper ikke det smaken på sommer og festivaldager.