Holmestrand: – Jeg har bare jobbet her siden 1. april i fjor, så er slik sett en av ferskingene. Men jeg trives godt, og det sosiale miljøet er bra. Det er folk som har jobbet her i 47 år. Det sier litt om trivselen, forteller 29-åringen.

Marius Johannessen hadde sin første arbeidsdag på valseverket bare kort tid etter at det ble kjent at Norsk Hydro hadde inngått avtale om å selge forretningsområdet Rolling til amerikanske KPS Capital Partners.

Selv om Hydro-navnet ennå henger på fabrikkveggen og ikke er fjernet fra alle arbeidsklærne, er det Speira som gjelder nå – eller Spira som det skal uttales, uten e.

– Et betryggende signal

Det nye navnet er det ymse meninger om blant de ansatte. Flere er også spent på hvor langsiktige planer eierne har.

Det private investeringsselskapet KPS har nemlig som forretningsgrunnlag å endre selskapene de har kjøpt, slik at de blir mer konkurransedyktige og lønnsomme enn de var under tidligere eier. Så selges de gjerne med fortjeneste etter typisk fem til ti år.

LES OGSÅ:Lena (24) likte egentlig ikke skolen som elev – nå har hun klare ambisjoner som lærer

Marius velger å være optimist. Valseverket i Holmestrand driver isolert sett bra. Det ble rekordår i fjor, de lang erfaring og mye ekspertise, og et godt rykte nedover i Europa.

I forrige uke kom dessuten den nye og 80 tonn tunge hovedmotoren for varmvalsen til verket i Holmestrand, noe som fikk fabrikksjef Robert Grønli til å uttale: «Dette er en tillitserklæring fra Speira om at her skal det satses videre».

– At det blir investert stort, er selvsagt et betryggende signal. Det er spennende med nye eiere, men de fleste av oss vil kanskje ikke merke det annet enn med et nytt navn på jakka, sier Marius.

La en plan

Da han begynte på valseverket, var det etter hektiske år i andre yrker. Blant annet var den kokkeutdannete 29-åringen kjøkkensjef for Olympiatoppens toppidrettssenter i Oslo.

– Som kokk ble det lange dager, lite fri – og å jobbe når andre har fri. Før jeg begynte på verket, var jeg anleggsgartner i Tønsberg. Selv om det på mange måter var moro, var det også jobbing fra tidlig til sent, veldig fysisk – og kaldt om vinteren. Jeg brukte mer energi enn jeg fikk betalt for. Da begynte jeg å legge en plan om å finne noe jeg kan bli gammel i.

Var litt småstresset

Ifølge Marius var det noen han kjente som «dro i noen tråder», og fikk ham inn på intervju på valseverket.

LES OGSÅ:Ida Henriette (23): – Daglig møter jeg innsatte, voksne menn i krise, som trenger min hjelp

– Jeg fikk jobb nesten på dagen. Det var, og er, stort behov for å få inn nye her. Kunne omtrent møtt opp allerede neste dag, men da hadde jeg et oppdrag for anleggsgartneren, sier han med et smil, og legger til:

– Koronaen stengte ned landet få uker før jeg begynte på valseverket, og jeg hadde ikke vært i industrien før. Så jeg var litt småstresset og engstelig for om jeg som nystartet ville bli rammet av eventuelle permitteringer. Heldigvis skjedde ikke det.

Nå er Marius på «gølvet», der ansvaret er å ta ut spenning fra materialet.

– Det er en ikke så altfor komplisert jobb, og heller ikke spesielt hardt fysisk. Men jobben skal uansett gjøres grundig, for det skal være kvalitet i alle ledd.

Han legger ikke skjul på at han liker å ha ansvar og å veilede andre.

– Det er noe som henger igjen fra kokketiden, og jeg trives med aktivitet. På sikt kan jeg kanskje få lederroller her, for eksempel bli skiftleder.

«Helvetesuka»

29-åringen trives med kollegene og at det er fokus på det sosiale.

– Vi har pause i samme rom, og kan snakke om både jobb og fritid. Er det godt arbeidsmiljø, så produseres det også bedre. Litt konkurranse er det nok blant skiftene; ingen vil være dårligst – men vi passer selvsagt på at det ikke går ut over sikkerheten.

LES OGSÅ:Fredrik (34) tok en viktig avgjørelse og skiftet yrke: – Før gruet jeg meg til å gå på jobb. Her gleder jeg meg hver dag

Han jobber fem-skifts-ordning, og innrømmer at det han omtaler som «helvetesuka» kan være tøff.

– Da er det 56 timers uke, inkludert nattskift i helga, og da hender det jeg føler meg nesten som bakfull etterpå. Men så har vi vanlige daguker, og ei hel friuke. Så da får jeg tid til andre ting. Blant annet bruker vi en del tid på travhester, forteller Marius som bor på Nykirke med samboer og stesønn.

– Strengt må det være

Han mener Speira bør være et interessant sted for unge som lurer på hvilken yrkesretning de skal satse på. Marius anbefaler dem som er nysgjerrige, om å be om å få omvisning.

– Ta en tur, og google også hva industri er. Vi gutta vil gjerne ta på ting, men jenter er bedre til å lese seg opp. Personlige egenskaper teller, og jeg tror at for 18-åringer som både har behov for penger og trenger tydelige regler, bør dette være bra. Strengt må det være, for det er mye her som teoretisk kan være farlig. Men føles reglene, er man trygg.