Gå til sidens hovedinnhold

Vaksinekappløpet for livet

Fra mørk høst til lys vår. Det er det alle håper på når det kommer en vaksine på det hjemlige markedet som virker. 29. desember er en viktig dato. Da skal det konkluderes om godkjenning for de edle dråpene.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det store nyttårsrennet er forberedt, planlagt og satt i global logistikk. Det viktige vaksinekappløpet mot tiden og nye smittetilfeller er allerede i gang. Nyttårsrakettene kan lyse opp horisonten og symbolisere en ny start.

Men hvem skal få, og hvem må vente? Og hvem er det som skal få først, og hvor lenge må vi andre vente? Hvor stor er nytten av vaksinen, og hva med risikoen for bivirkninger? Spørsmålene er minst like mange som svarene når vi går fra koronaåret over en ny terskel og inn i det store vaksineåret. Vaksinasjonsåret 2021 kan bli året for flokkimmunitet etter ei sprøyte eller to i armen.

LES Knut Jul Meland skrev årets artikkel i Forskning.no

Administrasjon og helsepersonell i kommunen får på nytt en trøkk når den lokale logistikken skal på plass for massevaksinering, og oppfølging i forhold til eventuelle bivirkninger. Hvis det er slik at alle må få to doser, så gir 25.000 innbyggere potensielt 50.000 doser vaksine, som skal håndteres raskt og etter strenge kriterier.

En massevaksinering, som det vil bli krav om å gjennomføre raskest mulig, vil kreve mye av en kommune og et helsevesen som i flere måneder allerede har vært under hardt press.

«Hvem skal få først, og hvem må vente?»

Det viktigste nå er å få en virksom vaksine, slik at vi kan få tatt kvelertak på viruset som det meste av 2020 har handlet om. Men vaksine handler også om uhorvelig mye penger for utviklere og nesten like mye prestisje enkelte land imellom. Rundt om i hele verden har kappløpet lenge vært i gang mellom forskere og legemiddelfirmaer for å komme først, og med kvalitet som virker, og som ikke har alvorlige bivirkninger.

Hos Statens legemiddeltilsyn kan man lese at Norge er tilknyttet det europeiske legemiddelkontoret EMA, som har en arbeidsgruppe kalt Pandemic Task Force, som samordner ulike forskningsgrupper og prosjekter i EU. Per 10. desember skal godkjenningsprosessen ha startet for fire vaksiner, og to produsenter av vaksiner har søkt om godkjenning.

Hvis dataene til Pfizer og BioNTech er tilfredsstillende vil EMA komme med en konklusjon allerede før nyttår. Datoen er satt til 29. desember.

LES Korona-tester 100- 150 personer i uka

Det kan bli en romjulsdrøm. Noe annet alternativ trenger vi ikke å tenke på.

Det kan bety at det er tempoet i organiseringen og logistikken det vil stå på, før eldre, syke og helsepersonell, samt andre i kritiske arbeidsfunksjoner eller situasjoner, kan brette opp skjorteermet.

Vi satser på at 29. desember blir en dato å huske, slik vi alltid kommer til å huske 12. mars.

Kommentarer til denne saken