Gå til sidens hovedinnhold

Ung og innestengt energi

Ungdom som «tvinges» til å sitte stille -alene - kommer det ikke noe godt ut av.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke bare bare å være ung heller.

Ungdommene er utestengt fra sine vanlige gjøremål og aktiviteter, og det har de vært lenge nå. De offentlige tilbudene er stengt. Ungdomsklubber, musikk, dans, opptredener, kor, korps og band. Idretten har gått på halv tolv i flere måneder, de må spre seg på bussen, eller helst ikke bruke den i det hele tatt.

De unge kjeder seg, og da kan det eksplodere i noe annet. Mangel på å få ut adrenalin. Hvordan få et kick som du kanskje ellers får ved å vinne med laget ditt, skate, sette utfor i Høgåsbakken eller blåse ut på treningssenteret?

LES Vil legge ned Medier og kommunikasjons-linja på Holmestrand videregående

Organisert trening og samhold i ei gruppe, må erstattes med egentrening, helst alene eller i mindre grupper med avstand. Du må unngå en «high five» og den gode klemmen, og russedressen kunne ubrukt henges vekk i skapet før påske – hvis den i det hele tatt ble kjøpt inn.

Ikke rart at den rare tiden gir noen noe rare eller negative utslag, fra usunt kosthold til enda flere timer foran skjerm. Noen fordyper seg i seg i problemene slik at det blir både psykiske vansker og traumer av det. Koronaen sliter på alle mulige måter, i tillegg til frykten for å bli smittet eller å havne i karantene.

– Dropp festen, sitt hjemme, ikke klem hverandre, hold to meters avstand, unngå alt det du ellers gjør og hvordan du gjør det, sier Bent og Erna.

Og det er stikk motsatt av hvordan hormonelle og spenningssøkende ungdommer vil ha det. Det er ikke til å unngå at noe skjer.

– Må vi ha det sånn en gang til?, spør ungdommene i andre koronabølge, underforstått at, nei, sånn vil vi ikke ha det.

«Dropp festen, sitt hjemme, ikke klem»

LES Vincent klarte å kutte ut: Nå er han ikke lenger gutten i røyken

Ungdommer som ikke får brukt sine naturlige kreative evner, hva kan de gjøre? Jo, samles på steder de voksne ikke er eller bryr seg, kanskje tar festen mer av nå enn ellers. Det er spenning i rus, noe det for øvrig alltid har vært. For vi skal ikke legge all skyld på koronaen, selv om den påvirker. Og viruset gjør ikke situasjonen bedre ved at vi snart kan nærme oss et år i unntakstilstand.

Bare noen få sklir ut, selvfølgelig, men det er urovekkende en del av de historiene som når Jarlsbergs redaksjon. Kan koronaen gi fatale følger når det gjelder vår psykiske helse? Ja, det kan den trolig, men naturlig nok har det ikke vært tid til å forske på, men det er forsket mye på ensomhet – og det er likhetstrekk.

Spørreundersøkelser fra Helsedirektoratet har konkludert med negative virkninger, i den grad at det kan bli mer av alt: flere timer søvn, mer stress, markant økning av skjermtid på sosiale medier og dataspill, ensomhetsfølelse og bekymringer.

En av fire ungdommer svarer at de følte seg ensomme før koronaen.

Hva svarer de nå?

LES Bygging av Kleiverud skole er nå bare ett vedtak unna, men... ikke uten litt krangel først

Kommentarer til denne saken