Gå til sidens hovedinnhold

Trumf eller Svarte-Per?

Barnehagene er under økonomilupen før årets budsjetthøst. Det kan bli mer enn bare spennende lesing.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er 22 barnehager, offentlige og privatstyrte, som ligger i potten, eller i kortstokken om man vil. Før budsjettet legges, skal denne kabalen gå opp.

Allerede nå kan vi plukke vekk et av kortene. Rakkerungene barnehage skal legges ned neste år, frivillig, men sannsynligvis blir det ikke den eneste. Barnehagesituasjonen i Holmestrand kommune har blitt til en årlig realityserie, hvor virkeligheten er at nå må en ut, minst.

Barnehagetallene viser det, framskrivningen viser det og økonomien viser det enda tydeligere.

LES Miljøarbeider Manuel (38) – Min beste kvalitet i jobben med ungdom er å være ydmyk

Men det ligger som vanlig en stor usikkerhet i innflytting og utflytting, hvor det skal bygges, hva som bygges og for hvem. Hvor kommer veksten av barnefamilier, eller kommer veksten og når kommer i såfall den?

Men det er uansett bare å begynne innkjøp av fakler. I fjor gikk Gullhaug i fakkeltog for å pushe på at det skulle bli nybygg. Mot årets budsjettbehandling virker det mer usikkert i år enn i fjor. I Eidsfoss har faklene stadig vært tent for overlevelse. En barnehage som etter hovedopptaket hadde 19 ledige plasser.

De mest utsatte barnehagene bygningsmessig er i tillegg til nevnte i Eidsfoss, Hof, Haga og Gullhaug barnehager.

Men det er flere som må vente i spenning på innholdet i en mye omtalt barnehagebruksplan. Her vil det komme en fasit over mange faktorer, eller en spådom om man vil, på hvordan barnehagestrukturen i Holmestrand bør se ut de neste tiårene. For å unngå mer neglebiting og usikkerhet, så bør planen komme i god tid før budsjettet skal vedtas, for det kan bli store inngrep som vil være nødvendig, enten det betyr nedleggelse, oppussing, omrokering på barn og ansatte eller nybygging.

LES

Bildeserie

SE BILDENE: – Er'e lenge til vi skal lage mat selv igjen? For det var skikkelig gøy!

«virkeligheten er at nå må en ut, minst»

Fødselstallene viste en økning i Holmestrand i 2020 i forhold til 2019. I Sande kom det til 107 barn, I Holmestrand 112, mens det i Hof var 23, til sammen 242 barn, en økning med 28 fra året før.

Hof som naturlig nok har det laveste fødselstallet, har også den største overkapasiteten på barnehageplasser. Noe må gjøres.

Men så er det andre steder kanskje plasser nok til flere barn, men ikke penger til bemanning. Noen steder drives fullt brukbare lokaler med stor overkapasitet, mens dårligere bygningsmessige barnehager er sprekkfulle. En ujevn kabal som skal gå opp ved å stokke kortene annerledes.

Det store spørsmålet, som vil være ubesvart til kortene er lagt på nytt, er hvem som sitter med trumfkortet og hvem som blir sittende igjen med Svarte-Per.

Denne høsten kan bli mer spennende enn noen liker.

LES Nye Kleiverud skole: Uteområdet utelatt i prosjekteringen, men det kan bli penger til overs

Kommentarer til denne saken