Gå til sidens hovedinnhold

Torp får nye Widerøe-jetfly neste år

Artikkelen er over 4 år gammel

Widerøe har inngått kontrakt med den brasilianske flyfabrikanten Embraer om kjøp at tre jetfly og opsjon på levering av ytterligere tolv fly.

(Vestviken 24)

De tre nye maskinene skal leveres neste år. Widerøe er som kjent en betydelig aktør på Torp Sandefjord Lufthavn.

Nye fly på Torp

– De nye jetflyene skal først og fremst benyttes på Torp og Sola i Bergen, så at Torp får ett eller flere av disse flyene allerede i 2018, er meget sannsynlig, sier destinasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli, til vestviken24.no.

Jetflyene kan være aktuelle på innenriksrutene fra Torp, men også på den daglige København-ruten, sier Solli.

Innfasingen av nye fly vil kreve mye av selskapet og dets ansatte, sier hun.

– Blant annet må pilotene, og for så vidt også resten av crewet, læres opp på den nye flytypen. Mange av pilotene og kabinpersonalet som flyr fra og til Torp bor i Vestfold, og tilgrensende områder, forteller Catharina Solli til vestviken24.no.

Historisk

Embraer E190-E2 har et betydelig lavere utslipp enn dagens fly i samme kategori, melder NTB. Widerøe opererer i dag en flåte på 41 canadiskproduserte fly av typen Bombardier Dash-8 turbopropell.

LES OGSÅ: Widerøe satser på jetfly

– Prosjektet med å få på plass denne historiske satsingen har vært en dugnad i Widerøe, der både medarbeidere og eiere har bidratt, sier administrerende direktør i Stein Nilsen i følge NTB.

I en pressemelding oppgir selskapet av kontrakten er signert etter et positivt utfall av uravstemninger om nye kollektivavtaler hos både piloter og kabinansatte.

Mindre utslipp og støy

Grunnen til at det norske selskapet valgte Embraer er at leverandøren tilbyr en familie av flymodeller som passer Widerøes strategi og markeder godt. Disse gir selskapet mulighet til å videreutvikle dagens ruter og satse på nye områder, heter det.

Flytypen gir betydelig lavere CO₂-utslipp og mindre støy. Ved å tilby flytypen håper Widerøe å kunne være en attraktiv underleverandør til andre flyselskap som leier inn mindre fly på enkelte strekninger.

Tre versjoner

Embraer har produsert E-Jet siden 2004 og utvikler nå arvtakeren til E-jet familien, E2. Den kommer med moderne motor- og materialteknologi, noe som skal muliggjøre lavere drivstofforbruk og mer kosteffektivt vedlikehold enn hos forgjengeren.

LES OGSÅ: Dette er Torp-ledelsens ønskeliste 

E2 skal leveres i tre versjoner – E175-E2 med inntil 90 seter, E190-E2 med inntil 114 seter og E195-E2 med inntil 138 seter.

Widerøe har inngått kontrakt om levering av tre E190-E2 med 114 seter i løpet av 2018. Selskapet har i tillegg sikret seg opsjon på levering av ytterligere tolv fly.

Kommentarer til denne saken