(Tønsbergs Blad)

Med kuldegrader de siste dagene, begynner isen å legge seg på deler av fjorden. Isen på en del ferskvann har allerede ligget en stund.

Men er isen trygg? Dette spørsmålet dukker opp hver eneste vinter.

Hos Havnevesenet i Tønsberg, er det ingen som fredag kan svare på om isen som har lagt seg i Byfjorden er trygg. Likevel kan det være på sin plass å sitere havnesjef Per Svennar på om isen er trygg eller ikke:

 

– Jeg sier aldri at isen er trygg, uansett. Det må bli opp til den enkelte å undersøke selv, sa han til avisen sist vinter.

De rådene avisen får når vi snakker med fagfolk, er at man ikke bør begi seg ut på sjøis nå. Meteorologen melder om mye vind, og det vil bety at isen som har lagt seg vil kunne brytes opp.

Farlig strøm under isen

varsom.no er det 6. januar lagt ut isvarsel for Østlandet. Her står det blant annet:

– Det er nå svært gode skøyteforhold på små vann i høydene 100-700 moh med 10-40 cm is, men tynt snødekke kan gjøre det vanskelig å oppdage tynn is. Særlig langs ytre Oslofjord kan isen forsatt være tynn, men den styrker seg raskt med kulda vi har nå. Men alle steder med strøm under isen er farlige, også på disse skøytbare vannene.

På varsom.no kan du lese hele varselet: Tekstvarsel for isforhold fredag 6. januar 2017 (ekstern lenke)

Her kan du se iskart over Norge og hvor du kan zoome deg inn på Vestfold.

 

Varsom.no har også dette rådet å komme med:

– Det har vært flere episoder med kraftig vind i jula. Vinden skyver på isen og når bevegelsen hindres av øyer eller land kan isflakene revne og det dannes råker. Disse har ofte dårlig is og kan være vanskelig å passere. I jula hadde vi isulykker i slike råker, i svekket is langs land, ved innløp og i trange sund med gjennomstrømning. Vær varsom og se etter svakhetstegn på slike steder.

Minst ti centimeter

Brannvesenet har dette rådet til alle som skal ut på is:

– Isen bør være minst ti centimeter tykk før du kan gå på den, lytt til de lokale med erfaring. Vær forberedt på å havne i sjøen, da må du være riktig utstyrt. Ispigger og oppblåsbar redningsvest er et must, sier Arnt E. Folvik, informasjonsrådgiver ved Vestfold interkommunale brannvesen.

Blir snøen liggende? Her er helgas værutsikter

Hva skjer med kroppen dersom du likevel skulle være uheldig å falle gjennom isen? I en artikkel som er publisert på forskning.no, svarer forsker Maria Suong Tjønnås ved SINTEF slik:

– Det første som skjer om man faller uti, er at kroppen får kuldesjokk. Vann transporterer varme vekk fra kroppen 25 ganger raskere enn luft, så derfor føles fire grader i vannet helt forskjellig fra fire grader i lufta. Kuldesjokket fører også til en umiddelbar sammentrekning av blodårene i huden,og en betydelig økning i hjertefrekvens og blodtrykk. Dette kan være en tøff påkjenning for hjerte og karsystem, og kan føre til hjerteinfarkt eller slag. I verste fall kan det gjøre at personen drukner, forklarer Tjønnås.

Ligg i ro

Hun har et råd som kan redde liv:

– Hvis du ikke klarer å komme deg ut av det kalde vannet, sprell minst mulig med bein og armer, og krøll kroppen sammen for å redusere varmetap fra overflaten. Forsøk og bevar fatningen og hold deg mest mulig i ro mens du venter på hjelp. Kroppen må spare på energien, og jo mer man spreller jo større blir varmetapet, sier hun til forskning.no.

Kan ikke garantere at isen er trygg