Kulturskolen i Tønsberg er dyrest på alt: Frykter det blir verre når den skal slås sammen med Re

FRYKTER PRISHOPP: – Jeg valgte trombone i tredje klasse fordi jeg ville spille kjenningslåta til Pink Panter, sier Johannes Rønningen. Nå er han bekymret for en sterk prisøkning for å gå til musikklærer Sonoko Ohmori Strømsnes ved kulturskolen når Re blir en del av Tønsberg.

FRYKTER PRISHOPP: – Jeg valgte trombone i tredje klasse fordi jeg ville spille kjenningslåta til Pink Panter, sier Johannes Rønningen. Nå er han bekymret for en sterk prisøkning for å gå til musikklærer Sonoko Ohmori Strømsnes ved kulturskolen når Re blir en del av Tønsberg. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Johannes Rønningen (14) er redd for at kulturskolen blir både dyrere og dårligere når Re blir slått sammen med Tønsberg.

DEL

(Tønsbergs Blad) Det koster 3500 kroner mer for en Tønsberg-familie å ha to barn i kulturskolen enn en familie i nabokommunen Re. I januar 2020 skal de to kommunene slås sammen og det er uvisst hva som vil skje med prisene da.

– Hvis det blir like dyrt som i Tønsberg vil ikke så mange gå på kulturskolen og det bli vanskeligere å få aspiranter til korpsene, sier Johannes, som spiller trombone i Ramnes og Røråstoppen skolekorps.

Individuell undervisning får han av en profesjonell musiker og pedagog tilknyttet kulturskolen.

Tønsberg har mye dyrere tilbud

– En prisøkning vil gi Andebu-tilstander i Re og Tønsberg, sier mor Anne-Sofie Rønningen, og viser til at Andebu måtte leie inn et svensk korps på 17. mai.

En gjennomgang av kulturskoletilbudet Tønsbergs Blad har gjort, viser at Tønsberg kulturskole kommer mye dårligere ut både prismessig og med antall plasser per barn i grunnskolealder, enn kulturskolen i Re.

Det koster tusen kroner mer i året å være elev i Tønsberg. Søskenrabatten er dårligere og det er dobbelt så dyrt å leie et instrument. I Tønsberg får man 15 prosent avslag for søsken. I Re er det 30 prosent søskenrabatt. (Se full oversikt i faktarammen nederst i saken.)

Det er disse faktorene som tilsammen gjør at det skiller 3500 kroner mellom Tønsberg-familien og Re-familien.

Dette koster kulturskolene

Tønsberg kulturskole:

■ En elevplass i musikk: 2010 kroner per semester = 4020 kroner i året

■ Søskenrabatt: 15 prosent

■ Instrumentleie: 548 kroner i semesteret = 1096  kroner i året

■ Sum i året for ett barn med instrumentleie: 5116 kroner

■ Sum i året for to barn: 7437 kroner

■ Sum i året for to barn med instrumentleie: 9629 kroner

Nord-Jarlsberg kulturskole (Re)

■ En elevplass musikk: 1475 kroner per elev i semesteret = 2950 kroner i året

■ Søskenrabatt = 30 prosent

■ Instrumentleie: 275 kroner per semester = 550 kroner per år

■ Sum i året for ett barn med instrumentleie: 3500 kroner

■ Sum i året for to barn: 5015 kroner

■ Sum i året for to barn med instrumentleie: 6115 kroner

■ Tønsberg er 36 prosent dyrere for én elevplass

Redde for å bli slukt av Tønsberg

Johannes Rønningen og moren Anne Sofie Rønningen kan for så vidt juble over å være så heldige å bo i Re og nyte godt av en billigere kulturskole enn nabokommunen Tønsberg. Men i januar 2020 skal de to kommunene slås sammen, og hva skjer med prisene da?

KAN BLI DÅRLIG OG DYRT: Johannes Rønningen har stor glede av å få oppfølging fra musikkpedagog Sonoko Ohmori Strømsnes. Mor Anne-Sofie Rønningen er bekymret for at barna i Re skal få et dårligere tilbud i framtida.

KAN BLI DÅRLIG OG DYRT: Johannes Rønningen har stor glede av å få oppfølging fra musikkpedagog Sonoko Ohmori Strømsnes. Mor Anne-Sofie Rønningen er bekymret for at barna i Re skal få et dårligere tilbud i framtida. Foto:

– Bekymringen går på at Tønsberg sluker kulturskolen og så blir det dyrere. Da er vi redde for å miste tilbudet som treffer bredt, sier rektor Torild Rosenvinge i Nord-Jarlsberg kulturskole som Re er en del av.

Fra august 2018 går Re ut av kulturskolesamarbeidet med Hof og Holmestrand og starter prosessen med å nærme seg Tønsberg.

– Vi tar kulturskolen tilbake, fordi forskjellene mellom Tønsberg og Re er så store. Her må det en prosess til i forhold til elevbetaling, reglement osv. Vi har en jobb å gjøre, sier Rosenvinge. Hun fortsetter som rektor for Re.

Pris er viktig for at barn kan bli med

Rektor for Tønsberg kulturskole, Ketil Teigen, er enig i at pris er viktig for kulturskolen.

– Jo dyrere kulturskoletilbudet er, jo flere vil velge det bort. Det vil alltid være gunstig for elevene å få det rimeligst mulig, sier rektor Ketil Teigen i Tønsberg kulturskole.

– Jeg vil gjerne at det er tilbud til alle som ønsker det. Alle kommuner er pålagt å ha et kulturskoletilbud, men størrelsen og pris avgjøres av kommunen selv, sier Teigen.

Færre barn får elevplass i Tønsberg

Dekningsgraden av grunnskolens elever er vesentlig for hvor godt tilbudet er. Og så der ligger Tønsberg dårligst an.

– Planen for kulturskolen var 30 prosent. I Tønsberg ligger vi på 8,9 prosent, sier Teigen.

I Re er dekningsgraden i kulturskolen 14,1 prosent. 

– At dekningsgraden er lavere i Tønsberg enn i Re, er en bekymring i Re, sier rektor Torild Rosenvinge ved Nord-Jarlsberg kulturskole.

Hun påpeker at det også medfører en annen ulempe for barna som bor i Re. Med en felles venteliste for den nye storkommunen å prioritere ut fra når barna står i kø, vil det bli tatt opp færre fra den delen av den sammenslåtte kommunen som er Re i dag.

– Dette er politikk

– Dette er et veldig politisk spørsmål, det er opp til politikerne å velge hva slags tilbud de vil gi barna. Generelt kan man si at hvis man øker prisen vil det være færre som kan delta, sier kultursjef i Re, Ida Johre.

Prisforskjellen mellom en kulturskoleplass i Re og Tønsberg er på 36 prosent.

– Ingen andre kommunale avgifter går opp 36 prosent på et år. For dem med flere barn i kulturskolen blir det et veldig prishopp, fastslår Anne-Sofie Rønningen.

Artikkeltags