Slik prøvde de seg – men alle gikk i fella

HASJ I MAGEN: Han klarte ikke å svelge alle, mannen som forsøkte å smugle inn omtrent én kilo hasj da han fløy fra Malaga til Torp i oktober 2017. Han ble avslørt da tollerne fant noen mistenkelige kuler i bagasjen hans. Resten hadde han svelget.

HASJ I MAGEN: Han klarte ikke å svelge alle, mannen som forsøkte å smugle inn omtrent én kilo hasj da han fløy fra Malaga til Torp i oktober 2017. Han ble avslørt da tollerne fant noen mistenkelige kuler i bagasjen hans. Resten hadde han svelget. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Rundt 180.000 brukerdoser narkotika kom aldri ut på markedet i fjor fordi tollerne ved Sandefjord tollsted gjorde jobben sin. Tre store beslag av hasj og kokain gjorde kontrasten til året før gedigen.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Jeg er stolt av at vi har klart å stoppe såpass mye fra å nå brukerne.

Det sier seksjonssjef Sven-Øystein Wagn Ferstad ved Sandefjord tollsted, som har kontroller ved ferjeanløpene i Sandefjord og Larvik, samt på Torp Sandefjord Lufthavn Torp.

Kontroll- og beslagstallene for 2017 viser et gedigent hopp sammenlignet med 2016. Det skyldes særlig store beslag av hasj og kokain.

Det totale narkotikabeslaget tollstedet gjorde i fjor av drøye 22.000 kontrollerte objekter, tilsvarer rundt 180.000 brukerdoser.

LES OGSÅ: Dyrket egen cannabis, og hadde ulovlig, tørket sopp

Gjemte hasj i førerhuset

Mens det i 2016 ble tatt snaue fire kilo hasj og 50 gram kokain, fant tollerne i fjor nesten 154 kilo hasj og nærmere 17 kilo kokain.

Det aller meste av dette speiles i tre store enkeltbeslag. En kombinasjon av dedikerte og observante tollere, dyktige hunder, gode kontrollverktøy og godt etterretningsarbeid – og en god porsjon flaks – var avgjørende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

27. juni klappet Strømstad-ferja til kai i Sandefjord. Og med den kom et kjøretøy som skjulte 133 kilo hasj i førerhuset, som da var Sandefjords største narkotikabeslag noensinne.

– Det var litt tilfeldig at det ble oppdaget, for vi hadde ingen etterretningsinformasjon om at det skulle komme noe. Men akkurat da sto scannerbilen vår i Sandefjord. I tillegg hadde vi tilstedeværelse av erfarne, dyktige folk. Observasjon, iakttagelse og utvelgelse av objekter er viktig, sier Ferstad, og tilføyer:

– For å få inn de rette objektene, må man også ha teft. Det handler særlig om konsentrasjon i øyeblikket, og da snakker vi om at tollerne bare har sekunder på seg til å plukke ut den rette i strømmen av passasjerer og kjøretøy.

LES OGSÅ: Tatt med amfetamin for mellom 12 og 16 millioner kroner

Fant «svelgekuler»

Kokainfangsten i fjor fordelte seg i hovedsak på ett stort og ett litt mindre beslag ved ferjekaia i Larvik.

Scannerbilen, hundeekvipasje og tollerne på stedet var viktige i begge tilfellene, og i det ene var også etterretning en viktig faktor.

– Vi har en god etterretningsgruppe som fôrer de operative tollerne med informasjon. Etterretningsgruppa ser på strømmer og profiler og følger med på trendene i Europa, forklarer Ferstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

I oktober landet et fly fra Malaga på Torp. Da tollerne undersøkte bagasjen til en mannlig passasjer (norsk statsborger), fant de noen mistenkelige kuler.

– Forpakningen på kulene fortalte oss at dette var typiske «svelgekuler». Derfor anmodet vi innvendig kontroll, og mannen ble sendt til røntgen på sykehuset i Tønsberg, forteller Ferstad.

Og ganske riktig:

I mannens mage var det en rekke tilsvarende kuler som dem tollerne fant i bagasjen. Da alt var kommet ut, viste det seg at mannen hadde forsøkt å smugle rundt én kilo hasj. Men han hadde altså ikke klart å svelge alle, og dermed ble han avslørt av kulene han oppbevarte i bagasjen.

Gull, penger og khat

Sandefjord tollsted beslagla også 141 kilo khat i fjor, mot ingenting året før. Rundt 100 kilo er tatt på Torp, men også i Larvik fant tollerne khat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Det var en mann som hadde med seg både khat, penger og gull da han kom med ferja fra Hirtshals i april. Pengene, som tilsvarte rundt 128.000 norske kroner, hadde han på seg. Gull og khat var gjemt i bagasjen, forteller Ferstad.

Foruten tre hunder som er trent til å snuse seg fram til narkotika, har Sandefjord tollsted også en hund som lukter penger. I fjor avdekket tollstedet 4,4 millioner i udeklarert valuta. 

Flere alvorlige overtredelser

Tollerne som opererer på flyplassen og de to ferjeanløpene, kontrollerte totalt 22.157 objekter i hele 2017. De traff blink omtrent hver tiende gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Det forteller at de aller fleste av de reisende som er kontrollert, krysset grensene uten å bryte loven.

– Treffprosenten har vært ganske jevn de siste årene. Hvert funn gir ett treff, uansett om vi finner ett gram eller 500 kilo. Målet vårt er uansett de store beslagene, for de er de mest alvorlige, sier Ferstad.

I fjor ble 31 funn betegnet som alvorlige overtredelser. I 2016 var det 19 og i 2015 22, så alvorlighetsgraden var ifølge tollvesenet større i fjor enn de to foregående årene.

Dette fant tollerne i 2017

Artikkeltags