Ingen slipper unna, men noen tak er tøffere enn andre.

Det får være en foreløpig konklusjon på budsjettforslaget, for neste år og de kommende årene, som kommunedirektør Hans Erik Utne offentliggjorde tirsdag ettermiddag.

Det skal bli tung kost å fordøye i flere sektorer, men også kameler å svelge for politikere som gikk langt høyere på banen før valget for et drøyt år siden, enn de er tvunget til å gjøre nå før jul.

De økonomiske realitetene har forlengst innhentet flere av valgløftene, og Utne gjør trolig et av valgene enklere enn det ellers ville ha vært når han konkluderer med at det ikke er noen vei utenom eiendomsskatt.

LES Budsjett og skolestruktur

Ti millioner kroner netto det første året og 71 millioner netto etter fire år, og det uten eiendomsskatt fra næring, er lokkematen for å få rettet opp en økonomi i bratt nedoverbakke.

Men det kommer mer, for to barnehager er i fritt fall, og det skal strupes inn på en rekke områder som det både vil svi og smerte på.

Oppvekst og helse må ta de største løftene, fordi dette er de to største pottene å ta av. Men detaljene vil gjøre vondt. Som å redusere spesialpedagogiske vedtak i barnehagene, reduserte på helsetjenestene til barn og unge, droppe leirskoleordningen og annet.

Med en foreslått innsparing på 30 millioner kroner på disse to feltene, vil det merkes, og det bare i starten av økonomiplanperioden.

Det blir trolig noen våkne netter fram til jul.

LES Bygging av Kleiverud skole er nå bare ett vedtak unna, men... ikke uten litt krangel først