HOLMESTRAND: Fredag 27. mars 2020 var brannmann og familiefar Jan Petter Bonde ute og syklet i Fossveien. Han hadde ingen sjanse til å komme unna da han ble meid ned av en ruset bilist i høy fart.

Sjokk-melding

I en samtale med biskop Jan Otto Myrseth i Tønsberg domkirke i januar i år fortalte Jan Petters sønn Thomas Bonde om det som skjedde etter den meningsløse tragedien.

– Jeg var student den gangen og bodde i kollektiv i Oslo. Jeg befant meg der da jeg fikk telefonen fra mor om at far var blitt påkjørt. Jeg måtte spørre flere ganger, jeg skjønte ikke hva hun sa med en gang. Far skulle ut og sykle før middag med hunden sin. Det var en trang vei med lite plass. Han syklet på riktig side av veien. Bilen som kom mot, kjørte på feil side av veien. Denne bilen hadde blitt observert med vinglete kjøring andre steder, og det var meldt fra til politiet om dette. Klassisk fyllekjøring. Dessverre var det ikke tidsnok til at han kunne bli stanset, sa Bonde.

LES OGSÅ: Gamle og dårlige rør i Fossveien: – Vannet fosser stadig ut

(Saken fortsetter)


Ingen tiltale

Krimsjef Jan Frode Johannessen ved Horten politistasjon opplyste fredag at det snart to år etter ennå ikke var tatt ut tiltale mot sjåføren.

– Det er ikke noe nytt å melde nå, men tiltalen er like rundt hjørnet. Den viktigste årsaken til forsinkelsen er at veivesenets rapport var veldig forsinket, sa han.

Først i juli i fjor skal ulykkesrapporten ha kommet fra veivesenet - nesten halvannet år etter selve hendelsen.

– I denne saken har det vært en forsinkelse i vår leveranse av rapport til politiet. Det skyldes svikt i vår oppfølging. Det er ikke vanlig at det tar så lang tid, og vi beklager at det har skjedd i dette tilfellet, uttalte pressevakt Øystein Skotte i veivesenet til Jarlsberg for ett år siden.

Jarlsberg har ikke fått svar på vår gjentatte henvendelse til veivesenet.

Den siktede mannen hadde allerede for et år siden krav på straffereduksjon som følge av at det har tatt lang tid å få saken til doms.

(Saken fortsetter)

Siktet

Sjåføren som forårsaket dødsulykken, er for det første siktet for ved uaktsomhet å ha forvoldt en annen persons død.

For det andre er mannen siktet for å ha ført kjøretøy under påvirkning av alkohol.

For det tredje er mannen siktet for å ha etterlatt en person i hjelpeløs tilstand.

– Mannen oppgir å ha fått sjokk etter hendelsen, noe som slik mannen ser det, forklarer at han først kjørte vekk fra stedet. Han vendte etterhvert tilbake, opplyste Johannessen til Jarlsberg i mars for to år siden.

LES OGSÅ: Den årlige lysmarkeringen: Dødsulykken i Fossveien blir hovedtema

Etterlyser tiltak

I Fossveien bor Geir Granbakken.

Søndag satte han opp et lys og en blomsterbukett på ulykkesstedet, for å minnes Jan Petter Bonde og for å markere hendelsen.

– Jeg kommer ikke til å gi meg før det blir gjort noe med forholdene her i Fossveien. Det må i det minste på plass fartshumper. Tiltaket her er prioritert av kommunen, så nå venter jeg på asfaltbiler og gravemaskiner, sier Granbakken bestemt.

Han er redd for at det kan skje nye ulykker i veien, som mangler både veilys, oppmerking, fartshumper samt gang- og sykkelsti.

– Her er det masser av myke trafikanter, som turgåere og folk med barnevogner. Det har samtidig begynt å kjøre en del tungbiler her i den seinere tid. I tillegg begynner våronna snart for mange gårdbrukere. De kjører ofte i Fossveien. Hvis en lastebil og en tresker møtes her har de ingen sjanser til å passere hverandre, påpeker Granbakken.

– Fartshumper i Fossveien skal anlegges i år. Vi kan per nå ikke si når i år det skjer, men det vil skje dette året, sier virksomhetsleder Britt Svendsen i Holmestrand kommune til Jarlsberg.

En spesiell dag

Thomas Bonde ønsket ikke å kommentere den manglende tiltalen overfor Jarlsberg.

(Saken fortsetter)

At toårsdagen ville bli en spesiell dag la han derimot ikke skjul på.

– En vanskelig vei å gå har det vært. Selv om faren min ikke er her, kan jeg fortsatt ikke skuffe ham. Jeg har fortsatt noe å bevise. Noen ganger kan jeg snakke lett om dette, andre ganger orker jeg nesten ikke tenke på det, sa Bonde under samtalen med biskopen i Tønsberg domkirke i januar.