Gå til sidens hovedinnhold

Tålmodighet i en uke til

Abid Raja (V) har fått en tøff start på karrieren som kultur- og likestillingsminister. Trykket er massivt fra Fotball-Norge.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kultur- og likestillingsminister Abid Radja (V), i hvit jakke og tversoversløyfe, gjentok gang etter gang at også fotballen må ha tålmodighet i en uke til.

– 7. mai er datoen for en så fullstendig plan for sommeren og høsten som mulig, sa han under pressebrifingen torsdag.

Det har den siste uka kokt rundt kulturministeren og fotballen, og pressekonferansen torsdag endte vel med et ok greit. Å vente en uke til på endelige avklaringer rundt treninger og om det snart kan bli kamper igjen, det går. Toppfotballen selv har blinket seg ut en forsinket seriestart etter 15. juni.

Går det, så reddes også sesongen 2020, mange arbeidsplasser og en del av klubbenes skrantende økonomi. Norges Fotballforbund (NFF) håper å komme i gang igjen med «kontakttrening» fra 10. mai, men regjeringen vil holde kortene tett til brystet fram til neste torsdag, 7. mai.

LES Bråstopp for steintreffet og geologiforeningen

Det som nå vil sette ytterligere press på regjeringen for å åpne for treninger, hvor spillerne har fysisk kontakt, er VGs oppfølging av pressekonferansen torsdag, der Folkehelseinstituttet (FHI) mener at full toppfotballaktivitet kan starte opp igjen – så lenge smittevernplanen til NFF følges. Opplysningene fikk avisen bekreftet av FHI-overlege Are Stuwitz Berg.

Raja og regjeringen holder likevel igjen, og sier at dette er det de som bestemmer. Bjørn Guldvåg, direktør i Helsedirektoratet, peker også på regjeringen, og ber de ta avgjørelsen.

Det er store og tunge aktører som jobber intenst i kulissene for å legge den «riktige» avgjørelsen i munnen på Abid Raja, men han står fast på at fotballens tid kommer, at ting må gjøres gradvis i forhold til smittehensyn og smittevern, og at det er veldig mange arbeidsplasser i Norge som er stengt ned. Han argumenterer for at det er uforsvarlig ikke å legge et likhetshensyn til grunn når det skal åpnes opp.

Presset øker også på Raja når det gjelder kompensasjonsordningene til idretten og fotballen.

– Fotball eller toppidrett blir ikke håndtert som en bransje. I Eliteserien, OBOS-ligaen og Toppserien omsetter vi for to milliarder. Dette er stor butikk. Nå må vi som alle andre bransjer også reddes, slik staten har gått inn og reddet de fleste, sa Sarpsborg 08-lederen denne uken.

LES Aleksander Leet (H): – Er 17 millioner kroner nok?

– Her trengs det en voksenstemme. Når det brenner i resten av næringslivet, og resten av næringslivet blør penger og taper milliarder, så kan ikke fotballen si «dekk sponsorinntektene for oss». Det er uklokt og uskjønnsomt, svarte Raja tilbake, og la til at han ikke vil gjøre forskjell på frisøren og fotballspilleren.

Den diskusjonen fortsetter. Men 7. mai blir uansett en spennende dag for mange, særlig for alle de med knotter under støvlene.

Kommentarer til denne saken