Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la lista for vanlige folk i 2018, da han sa at folks lommebok ikke tåler en pumpepris over 17 kroner. Siden da har det blitt mindre og mindre å se til karen. Ikke så rart.

Den siste Norstatmålingen viser 3,9 prosent for Senterpartiet. Partiet har mer enn nok med sin egen krise.

Hva som har blitt dyrest for folk er avhengig av hvor du bor, pendling og ikke minst inntekt. I Holmestrand er strømmen dyr, mange pendler, inntekten er for de fleste på et middels nivå, mens enkelte kostnader kan se ut til å øke mer her enn mange andre steder.

LES Revmatikerne: – Vi kan tape 50.000 kroner på ny forskrift

For eksempel er de kommunale avgiftene i Vestfold dyrest i Holmestrand kommune med 16.000 kroner årlig. Ingen tror at det stopper med det. Og i den nylige avholdte budsjettkonferansen for kommunens politikere varslet administrasjonen at de i økonomiplanperioden vil gå for å makse eiendomsskatten, samtidig som bunnfradraget senkes.

Altså en dobbelt smell for folk med bolig. Og det er jo de fleste.

I den siste pressekonferansen til sentralbanksjefen gikk renta nok en gang til værs med et halvt prosentpoeng. Og sjefen sjøl, sentralbanksjef Ida Wolden Bache, gikk for en uke siden langt i å si at en tilsvarende økning også kommer i november. Renten vil med andre ord nærme seg fem prosent i løpet av året.

I utgangspunktet ikke avskrekkende for dem som har levd en stund, og som husker tosifret tall på renta, men mange av dagens lånekunder har aldri opplevd renteøkninger. Og nå kommer de raskt.

«Renten vil nærme seg fem prosent i 2023»

Det er ulike beregninger på hvordan kostnadene slår ut for vanlige folk, men noen regnestykker sier at en familie på fire får 20 prosents økning i utgiftene i år. Et annet tall som nylig ble brukt var 1.000 til 1.500 kroner mer i måneden, men alt avhenger jo av hvilken situasjon man sitter i når det handler om gjeld og andre faste forpliktelser.

Men mat må uansett alle ha, og det blir litt patetisk å se på reklamen i matvarekrigen der en horde av Rema-folk kutter priser med motorsag, mens Kiwi messer om at de aldri gir seg på pris.

Forbrukerne er ikke dumme, mange har bare gitt opp. For vi merker alle at det er mindre både i handleposen og i lommeboka etter en tur på butikken. Mye mindre enn bare for et par år siden.

Ingen slipper unna. «Alle skal med», som Ap har sagt. Eller skal vi kanskje si «alle skal ned» når vi ser det som skjer med Sp.

LES Varsler strømsjokk neste år: Kan bli 28 millioner dyrere