Gå til sidens hovedinnhold

Syng av full hals kl. 12.00

Det blir en mager feiring av 17. mai i år. Også biler, traktorer og båter må være i ro. TV-sendinger og digitale arrangementer er det vi kan få litt stemning ut av i mangel av folkefest. Men å synge og gratulere hverandre med dagen, det kan vi gjøre.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er mye det ikke blir i år, ikke i år heller, men det blir 17. mai. Vi skal feire og markere på mandag, selv om det ikke blir barnetog, russetog eller kor og korps på hvert gatehjørne. Men en ting kan alle gjøre, og vi kan gjøre det sammen, hjemme i stua, ute på verandaen, i gata, på plenen til naboen, i bilen, båten eller hvor nå du befinner deg klokka 12.00. Syng med den stemmen du har. Og ta i alt du kan. Nasjonalsangen skal runge over fjorder og fjell, korona eller ikke.

Det gjelder å ta igjen litt med det usynlige «beistet», som har ødelagt nok en 17. maifeiring. Koronaviruset og smittefare tar knekken på folkelivet og folkefesten, men kanskje nettopp derfor er det viktig å feire det vi kan, eller på alle mulige måter vi kan, selv med en mørk sky over bunader og flagg.

LES Brevet til Erna: – Dette forstår vi ikke

I fjor blomstret kreativiteten. Ikke utenkelig er det litt vanskeligere å motivere seg like mye i år, for andre gang, men kanskje nettopp derfor er det viktig å bryte litt ut. Mye har blitt vaner og rutiner når vi hele tiden skal følge regler og anbefalinger. 17. mai er annerledes, selv om vi også da skal passe godt på.

Men vi kan gjøre litt som i fjor. Alt fra digitale frokosttreff til pop up hornmusikk, massiv bildedeling av 17. maifinstas. Fest i små porsjoner og digitale quizer. For ett år siden ble det også arrangert potetløp og andre kjente barneleker i egne hager, og det manglet ikke på verken pølser, is eller brus. Det var om å gjøre å snu antiklimakset til et klimaks, bare i litt mindre målestokk, og mange greide det. Vi greier det igjen.

«Alt fra digitale frokoster til pop up hornmusikk»

Og det vi ikke finner på selv kan vi delta på, hovedsakelig over skjerm. 17. maikomiteens leder i Holmestrand, Anya Alme, ønsker alle velkommen til hyggelig digital feiring av nasjonaldagen med festforestilling på kommunens Youtubekanal. Der blir det også mulig å få med seg de tradisjonsrike flaggheisingene, blomsterhilsener og taler. Sang og musikk blir det fra skoleelever og elever ved kulturskolen, samt innsendte bidrag av den nye kommunesangen.

LES Nye strengere forskrifter er vedtatt - se hva som gjelder nå

Men ikke alt er mulig å gjøre på skjerm, og det er også anledning til å gjøre noe utenfor skjermen, heldigvis. I år som i fjor inviteres det til å ta ratt og ror fatt. Kanskje blir det bil- og båtkortesjer. Flotte innslag pyntet med nasjonalfargene, lydhøre innslag som engasjerer til å delta, og enda flere til å se på.

Staselige biler i kolonne gjennom hele kommunen, mens båtkortesjen vil starte i Sande og ende opp i Holmestrand sentrum. To annerledes typer 17. mai-tog, men vi tar det vi får mens vi venter på hvitt flagg fra helsemyndigheter og regjering.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.