Gå til sidens hovedinnhold

– Du bør være forberedt når strømmen går

Artikkelen er over 4 år gammel

Å ha en jaktradio og en vedovn kan være lurt når uværet raser som verst.

(Østlands-Posten)

Vi var ikke langt unna å miste strømmen, vannet og mobildekningen i Vestfold i helgen. Til sammen utgjør det en potensiell farlig situasjon.

– Kombinasjonen av å miste strømmen, vannet og mobildekningen er ikke god. Når du er uten strøm og vann har du gjerne behov for å få bistand, og det er ikke lett å få uten mobildekning, sier fylkesberedskapssjef Jan Helge Kaiser.

Jaktradioer

Store deler av Vestfold ble rammet av strømbrudd i løpet av helgen. På det meste var flere tusen uten strøm. Det langvarige strømbruddet holdt på å skape krise for vannforsyningen i nordfylket også. I tillegg forsvant mobildekningen for deler av fylket.

– Når basestasjonene mister strømmen går de over på batteridrift. Dette varer bare en viss tid, og deler av mobilnettet i Vestfold var nede i helgen, sier Kaiser.

Når mobildekningen forsvinner blir jaktradioen viktig for å opprettholde kommunikasjonen.

– Jaktradioer er det mange av i Vestfold og de har en funksjon som beredskap når vi kommer ut for slike situasjoner som vi hadde i helgen. Vi har tre basestasjoner i Vestfold, noe som gir god dekning for disse radioene, sier Kaiser.

LES OGSÅ: Var nær ved å miste vannet

Ekstra sårbare

Når strømmen, vannet og mobildekningen forsvinner kan det fort bli alvorlig. Privatpersoner bør derfor være forberedt på at slike situasjoner kan oppstå.

– Myndighetene gir ikke de samme rådene som vi gjorde på 80-tallet, da det ble anbefalt å lagre hermetikk for 14 dager i hjemmet. Men det offentlige vil ikke kunne hjelpe alle på timen, så det kan være lurt å sørge for å klare seg selv noen timer eller dager. Det kan blant annet være lurt å ha en alternativ varmekilde til de elektriske ovnene, sier beredskapssjefen.

Han sier vi er blitt veldig avhengige av strøm.

– Og det gjør oss ekstra sårbare når strømmen forsvinner, sier Kaiser.

Evaluerer helgen

Fylkesberedskapsrådet, som er satt sammen av sentrale offentlige beredskapsaktører og frivillige og private organisasjoner som har fagkunnskap om samfunnssikkerhet og beredskap, skal torsdag ha et møte.

– Da skal vi gå igjennom de erfaringene som er gjort under helgens strømbrudd og evaluere hendelsen. Vi fikk et kraftig snøfall med tung snø og med sterk vind i tillegg. Konsekvensene av dette kom likevel overraskende på mange. Dette er en værtype vi kommer til å se oftere, så det er viktig at beredskapen er på plass, sier Jan Helge Kaiser.

LES OGSÅ: Tre over veien

Kommentarer til denne saken