– Nå er det alvor, dette blir blytungt, sa Jonas Gahr Støre, før han stengte alle kraner, foreløpig i fire uker.

Statsministeren brukte mandag kveld som ventet den store stoppekrana for hele landet, og satte dermed hele resten av julebordsfeiringen, restaurantliv, pubrunder og romjulsmoro i total lock down.

Hva dette vil si for næringen vet vi en gang ut i neste år, men at en midlertidig kroken på døra i den beste tiden for utelivet vil ha konsekvenser, og at noen steder også vil gå med i dragsuget sammen med ansatte som finner seg andre arbeidsgivere, er høyst sannsynlig.

LES Jan-Tore Saltnes om de nye konsert-innstrammingene: – Uholdbar situasjon

Selv om en etterlyst og etterlengtet lønnstilskuddsordninger kan redde noen stumper.

Et så kraftig virkemiddel som å stenge en hel næring i noen av de beste ukene i året smerter. Først og fremst for de som driver og prøver å skape seg et levebrød, dernest alle som er avhengige av lønn fra utestedene, men også for alle andre som hadde begynt å venne seg til et normalt liv igjen.

Ja, Støre, du har helt rett. Det er blytungt.

I dagene som kommer vil flere og flere drivere telle på knappene. At det blir mange mørke vinduer der det skulle vært liv og røre, fest og moro er opplagt, for det nytter ikke å drive uteliv i Norge på middag med brus. Erfaringene fra forrige skjenkestopp viser det.

En ting er omsetningen som drikkevarene skaper, noe annet er at folk heller sitter hjemme foran TV'n.

LES Koronaordningene for arbeidsledige, permitterte og frilansere foreslås forlenget