Før tenkte hun mye på vekt og midjemål, nå er hun mer opptatt av å ha en sunn og sterk kropp. Den ferske bikinifitness-modellen Susanne Poulsen debuterte nylig i konkurranse.

Etter måneder på sære dietter og hard trening, var Poulsen klar for Stavanger Open og fikk finaleplass, før hun spankulerte inn på scenen i Oslo Konserthus for å konkurrere i tidenes første Norgesmesterskap i bikinifitness forrige helg.

Det er kroppskåringen der det selvsagt gjelder å ha en veltrent kropp, men du kommer heller ingen vei hvis du ikke kan gjøre fancy vridninger på scenen i høyhælte sko.

Byens sterkeste sykepleier?

Poulsen trener styrke fem dager i uka og har stort fokus på å ha et ordentlig kosthold.

– Jeg står opp 06.00, spiser frokost og trener styrke før jeg drar på skolen hvor jeg studerer sykepleien. Jeg avslutter dagen med en gåtur eller løpetur på kvelden.

Man må følge et strengt opplegg for å bygge opp kroppen til konkurranse, men Poulsen passer på å ta pauser for å ikke la treningen gå for langt.

– Jeg har en dag i uka hvor jeg spiser det jeg vil når jeg vil. Den dagen trener jeg heller ikke. Det er viktig for at mat og trening ikke skal gå helt i hodet på deg, sier hun.

Verdt all jobb

Poulsen bestemte seg for å trene mot dette målet for tre år siden, men en ødelagt skulder satte planene på vent. Så fort den var i orden meldte hun seg på Haralds Gym i Oslo i januar. De siste ni månedene har hun trent iherdig for å oppnå målet sitt.

– Det var enda mer morsomt å stå på scenen enn jeg hadde trodd. Jeg var veldig redd for å snuble eller glemme noen av poseringene, men det gikk heldigvis bra, sier hun.

Mestringsfølelsen

– Mange lurer på hvorfor jeg gidder å trene så hardt for fem minutter på scenen, men det handler om så mye mer enn det. Følelsen jeg får på scenen gjør all den harde jobben verdt hvert eneste sekund, sier Poulsen og mimrer tilbake med stjerner i øynene.

– Det er også veldig dyrt å delta i konkurransen, men jeg har heldigvis fått mye sponsorhjelp av Racingservice, legger hun til.

Alltid vært aktiv

Da hun var yngre drev Poulsen med kickboksing og dans. Da hun ble 16 år, meldte hun seg inn i treningsstudio med en gang.

– Det var da jeg begynte med vektløfting, og det var det som åpnet dørene til at jeg begynte med fitness, sier Poulsen.

– Hvor kommer motivasjonen din fra?

– Jeg aner ikke. Jeg bare liker å kjenne at kroppen virker. Jeg har alltid lyst til å dra på trening.

– Men har du aldri dager hvor du kjenner at det hadde vært best å bare ligge på sofaen?

– Jo, det hender jeg er sliten og har mest lyst til det, men når jeg først kommer meg opp er det alltid deilig å trene.

Sterk er den nye slank

Poulsen har alltid vært opptatt av at hun skulle være slank, men etter at hun begynte med fitness endret fokuset seg veldig.

– Jeg ble veldig opptatt av mat, og det å få i seg nok næringsstoffer og å ha overskudd. Nå er jeg heller opptatt av å ha en sunn og sterk kropp. Jeg tenker aldri på vekt og midjemål lenger, det er veldig deilig, sier hun.

Fremstilles feil

Man ser at bikinifitness har blitt en trend blant unge jenter, men det er viktig å huske på at den formen en har på scenen – den har en kun på scenen. Det samme gjelder supertynne modeller og bildene som florerer rundt på sosiale medier disse dager. Det er ikke levelig å ha en slik form året rundt, kan Poulsen bekrefte.

– Det er synd kroppsidealer blir fremstilt på den måten. Det kan fort gi dårligere selvbilde og resultere i sykdom når en streber etter et sånt ideal. Alt med måte, slår Poulsen fast.

– Samfunnet kan jo bli så sunt at det blir usunt, hvordan klarer du å holde balansen?

– Hvis man har en grei livsstil i hverdagen hvor man får i seg det man skal, kan man legge godiskosen til helgene. Men en skal ikke få dårlig samvittighet av å spise et skolebrød i friminuttet en dag på skolen, hvis man normalt spiser sunt og næringsrikt.

Alkohol er fy-fy

Men Poulsen presiserer at enkelte ting ikke er lov i fitness verden.

– Det er absolutt ikke lov med alkohol, og jeg fester sjeldent. Dette året har jeg drukket tre ganger, og da er det snakk om en halv piña colada, max, sier hun.

Fremover har Poulsen flere nye mål, men hun har ikke lyst til å røpe noe enda.

– Jeg skal absolutt ikke slutte med fitness, avslutter hun.

Ny gren

Bikini Fitness er en ny gren i Norge. Konkurransen ble for første gang arrangert her til lands høsten 2012.