HOLMESTRAND: På midten av 50-tallet var det en stor interesse for skøyter i Holmestrand. Ivrige tilhengere samlet seg hjemme hos Bjarne Clausen 9. desember 1957, og dermed så HBSK dagens lys. Clausen var klubbens formann de første åtte - ti årene. Klubben vokste seg stor og fostret etterhvert mange gode løpere.

Dagens leder Arne Danny Taanevig har vært leder i klubben i åtte år. På siste årsmøtet ble han valgt som leder igjen etter en pause på to år.

Klubben har i dag rundt 120 medlemmer. Av disse er det nærmere 30 aktive som er med i løp rundt omkring på Østlandet.

Satser på rekruttering

– Vi satser på rekruttering og bredde, og forsøker å være aktiv overfor skolene. Klubben har blant annet en egen asfaltert bane på Gullhaug hvor vi forsøker å tilrettelegge for rulleskøyter, sier Taanevig.

Isleggingen er problematisk på Hvitstein stadion. Med en høydeforskjell på løpebanen og grasmatta på 10 centimeter, er det tidkrevende å legge is på banen. Værforholdene de senere årene har ikke gjort situasjonen bedre.

– Dette gjør at frafallet i skøytekluben blir stort. De fleste som satser må enten til Tønsberg, Larvik eller til Hamar, forteller Taanevig.

Men baneforholdene har ikke alltid vært som nå.

Dulpen

Før klubben ble stiftet var det stor skøyteaktivitet på Dulpen. Den lille banen på Døveskolen var også i bruk, og flere av elevene på denne skolen var faste innslag på poengløpene som senere ble arrangert på Hvitstein stadion. Før den store banen ble tatt i bruk var det anlagt en liten bane like sør for hovedbanen på Hvitstein. Banen lå noe lavere, og alle som var med den gang husker banemester Myhre som gikk rundt med vannslange og laget is. Det var ikke få paddehatter en måtte forsere under løpene der. Etterhvert flyttet aktivitetene på den store 400 meters-banen. Da ble det fart i sakene.

Interessen tok seg kraftig opp. Roar Grønvold var klubbens store stjerne, og han ble bare større med årene.

Juniormester

I 1964 ble han norsk juniormester på Tolga i 20 kuldegrader. I OL i Sapporo i 1972 fikk han to sølvmedaljer for Tønsberg Turn. Han var "den evige toer" etter nederlenderen Ard Schenk i flere år.

Klubben har fostret mange gode løpere gjennom årene. Anne Britt Herland som ble klubbens første landsmester. Juniormester Rolf Gregersen som bodde et steinkast fra banen. Steinar Johansen som var juniormester og ble 6. mann på 1500 meter i VM enkeltdistanser. Han deltok i tre olympiske mesterskap. Mikael Flygind Larsen som er mange ganger juniormester. Glenn Thomas Taanevig med gull og sølv på enkeltdistanser i junior NM. Renate Iversen ble landsmester. Mats Roger Jensen ble landsmester.

Arrangøren

HBSK har arangert flere store stevner og mersterskap med Sprint VM i Vikingskipet på Hamar 1. og 2. februar i 1997.

Både norgesmesterskap og landskamper har vært arrangert og mange av datidens største stjerner har besøkt Hvitstein stadion.

Av idrettsanlegg har HBSK Hvitstein stadion som hovedbane og nærmiljøanlegg på Gullhaug som blir brukt like mye om sommeren som om vinteren. Klubbhus og treningslokale ligger ved Botne skole.

Klubben har en solid økonomi og opparbeidet en buffer under VM i 1997.

– Vi får 15.000 kroner i offentlige tilskudd, og det er en god del dugnadsarbeid i klubben.

HBSK har planer for framtida, men de ligger foreløpig i ro. Klubben har ingen planer om større arrangement framover. Kun kretsløp og skøyteskole, sier Taanevig.