Mathias (23) tok pallplass i en av verdens tøffeste konkurranser: – Jeg kunne ikke svømme så godt, og kunne nesten ikke svømme krål i det hele tatt

ENDELIG I MÅL: Mathias Almenningen fra Hof tok andreplassen i Norseman triatlon 2019. Målstreken er på Gaustatoppen. Mannen bak ham er Marius Thrane, også fra Hof, som løp som støtte for Mathias de siste 17 km fra Rjukan og til toppen.

ENDELIG I MÅL: Mathias Almenningen fra Hof tok andreplassen i Norseman triatlon 2019. Målstreken er på Gaustatoppen. Mannen bak ham er Marius Thrane, også fra Hof, som løp som støtte for Mathias de siste 17 km fra Rjukan og til toppen. Foto:

Da Mathias Almenningen (23) fra Hof fikk plass i en av verdens tøffeste triatlon kunne han knapt svømme krål. Ni måneder senere kjempet han seg inn til andreplass i den spektakulære konkurransen.

DEL

HOF: Drømmen om å delta i det som omtales som verdens hardeste triatlon, Norseman, startet allerede som 12-åring. Da så Mathias Almenningen (23) utøverne som løp i det bratte terrenget mot Gaustatoppen, der målstreken er.

– Jeg synes det så veldig kult ut. Etter det har det vært et stort mål for meg.

LES OGSÅ: Kjøpte båt, fikk motorbrann, fikset det og seilte ut på sitt livs største eventyr: – Siden har vi bare fikset og fikset egentlig

Har søkt i flere år

Veien for å delta i den tøffe konkurransen har vært lang. Det er flere tusen søkere fra hele verden som ønsker en plass hvert år, men bare 250 får plass. Om man kommer med eller ikke avgjøres ved loddtrekning.

23-åringen fra Hof har søkt om å delta i flere år uten hell, før han endelig fikk plass.

Han fulgte med på live-trekningen på YouTube i november i fjor, men skrudde til slutt av da flere og flere deltakere ble lest opp uten at han så sitt eget navn.

– Jeg innså at jeg ikke kom til å få plass i år heller, så jeg skrudde av og gikk ut døra for å trene. Akkurat da ringte broren min meg og ropte «du har fått plass, du har fått plass!». Det var litt uvirkelig.

(Saken fortsetter under bildet)

FIKK PLASS: Mathias Almenningen var en av få som fikk plass i årets Norseman-triatlon.

FIKK PLASS: Mathias Almenningen var en av få som fikk plass i årets Norseman-triatlon. Foto:

Måtte trene på svømming

Samme måned som gladnyheten kom lagde Mathias en grov treningsplan for ukene og dagene fram mot konkurransen som ble arrangert 3. august i år.

Noe av det første Mathias måtte ta tak i var svømmingen. I Norseman starter deltakerne med 3,8 km svømming, så er det 180 km med sykling, før det hele avsluttes med 42,2 km løping med målgang på Gaustatoppen.

– Jeg kunne ikke svømme så godt, og kunne nesten ikke svømme krål i det hele tatt.

Videre utover vinteren ble det mange timer på sykkelen inne. Stort sett ble det ti økter i uka som tilsvarte rundt 15 timer med trening. I tillegg til treningen har Mathias passet på å få i seg nok mat, og spesielt karbohydrater i dagene før konkurransen.

– Jeg har spist veldig mye fullkornsris, havregryn og egg.

Til daglig studerer Mathias psykologi på Universitetet i Oslo, men studiet måtte i stor grad vike for forberedelsene til triatlonen.

– Jeg var heldig med at jeg hadde et litt roligere skoleår det året her. Jeg har fokusert mest på trening og lite på skole, så det var flaks sånn sett.

LES OGSÅ: Kai gjør millionbutikk på metallsøkere

(Saken fortsetter under bildet)

MÅTTE ØVE: Mathias var ikke så god til å svømme, og måtte øve mye på krål-teknikken i månedene før konkurransen. Her er han i vannet under årets Norseman.

MÅTTE ØVE: Mathias var ikke så god til å svømme, og måtte øve mye på krål-teknikken i månedene før konkurransen. Her er han i vannet under årets Norseman. Foto:

– Får følelsen av at det er helt umenneskelig

Den ferske triathlon-utøveren har i yngre alder drevet aktivt med langrenn. Fra Mathias var rundt 18 år har han drevet med både sykling og løping på hobbybasis.

Lørdag 3. august sto han overfor et av sine livs største utfordringer. Dagen startet klokka to midt på natta, og deltakerne ble sluppet fra en ferje i Eidfjord klokka fire. Klokka fem gikk startskuddet.

– Man får følelsen av at dette er helt umenneskelig, men da gjelder det å glemme dramaet og fokusere på arbeidsoppgavene.

Temperaturen i vannet var på rundt 16 grader, og heldigvis ikke like kaldt som tidligere år. Etter svømmingen bar det opp på sykkelen over Hardangervidda. Siste halvdel av syklinga viste seg å bli tøff mentalt. Mathias var plutselig ganske alene. Han ble livredd for at konkurrentene bak hadde disponert kreftene bedre og ville ta ham igjen, slik at han mistet pallplassen.

Det var varmt og 23-åringen visste at han hadde mange kilometer foran seg med løping. Heldigvis hadde han både broren og kjæresten som støtte i support-bilen ved siden av seg.

– Det hjalp veldig at de heiet på meg. Det var veldig varmt, og støtteteamet var veldig flinke til å gi meg isvann i en svamp slik at jeg fikk kjølt meg ned.

I løpet av de siste 17 kilometerne på vei mot Gaustatoppen tok Mathias igjen to utøvere som hadde ligget foran ham. Det er en stigning på 1800 meter på denne strekningen.

– Den siste kilometeren så jeg én konkurrent til. Noen turgåere sa at han så veldig sliten ut, så da fikk jeg motivasjon til å gi det siste jeg hadde. Jeg klarte å passere ham. Jeg hadde ikke trua på det oppover der.

LES OGSÅ: Alle barn skal få bli med på fritidsaktiviteter. Nå ber Arnfinn idrettslagene om råd

Liker å teste grenser

At det skal være mulig å ta en pallplass i et av verdens tøffeste fysiske konkurranser er det få som tør å håpe på. Mathias hadde tenkt på forhånd at det ikke var umulig, men det turte han ikke å si høyt til noen.

– Jeg hadde en slags hemmelig idé om at det kunne være mulig å nå pallen. Det at jeg klarte det var utrolig gøy.

På toppen av fjellet sto familie og venner og det ble feiring med pizza i Rjukan.

– Det var ålreit å endelig kunne spise noe usunt, men jeg var kvalm og uvel. Det har vært vanskelig å sove og jeg har hatt fryktelig vondt i beina. Jeg fant absolutt min grense for hva jeg kan klare, sier 23-åringen.

Det er nettopp grensene som driver ham.

– Det er fascinerende å finne sine egne grenser. Det er veldig mye mestring i det. Det gir meg veldig mye, og det er en utrolig god følelse å komme hjem fra trening, være utslitt og kjenne på endorfinrusen man får da.

– Tror du at du vil melde deg på Norseman igjen?

– Det er litt tidlig å si. Rett etterpå ble jeg kvalm bare av tanken, men det var gøy også. Jeg skal ikke avskrive det.

Artikkeltags