HOLMESTRAND/ARENDAL: Jimmy Vika fra Gullhaug er som kjent ute på et løpestunt langt utenom det vanlige: Etter starten på Svalbard 28. august løper han et maraton i hvert av Norges 20 fylker og sysler – og det på like mange dager. Målet er å samle inn én million kroner til et Right to play-ledet prosjekt som jobber for jenters rett til utdanning i Midtøsten. Vika er daglig leder i Right To Play Norge.

Glad for å være over halvveis

Fredag lader han seg opp til etappe nr. 12, i Arendal.

– Det går etter forholdene bra, men jeg er glad for å være over halvveis. Engasjementsmessig har det gått over forventning. Mellom 30 og 200 har deltatt på hver etappe, og mediedekningen har vært god, sier Vika.

Etappene finner sted langs en fem kilometers rundløype, og alle er velkomne til å delta, enten de vil gå eller løpe. Forhåndspåmelding er ikke nødvendig, men man må betale en liten deltakeravgift. Det er også en egen bedriftsutfordring, der bedrifter kan bidra økonomisk per runde som blir løpt. Til sammen er det til nå samlet inn rundt 400.000 kroner.

 

Tar en rolig runde

To som har tenkt å henge seg på når løpearrangementet kommer til Holmestrand tirsdag, er næringssjef Inger Christensen og rådmann Hans Erik Utne i Holmestrand kommune.

– Vi oppfordrer alle ansatte og alle innbyggere i Holmestrand om å bli med på én femkilometer – eller flere – den 12. september. 20 maraton på 20 dager er en utrolig prestasjon – det skulle bare mangle at vi andre ikke stiller opp og støtter opp om det, sier de to.

– Det er en viktig sak som Right To Play setter fokus på – vi støtter selvsagt den, legger Christensen selv.

Etappen i Holmestrand følger ruten som brukes under Holmestrand Maraton. Selv planlegger Christensen og Utne å ta én runde i rolig tempo.

– Det er god folkehelse å komme seg ut og bevege seg, og vi tror mange andre også kan klare det vi skal, sier de.

Gleder seg

Vika selv forteller at han nå begynner å merke kjøre, både fysisk og mentalt.

– Nå er jeg veldig opptatt av å fokusere på akkurat den etappen jeg er på – tenker jeg lenger fram, er jeg redd for å ikke holde ut. Det er vanskelig å ta innover seg hvor mye jeg faktisk skal gjøre på kort tid, sier Vika.

Han tillater seg likevel å glede seg til etappen i hjembyen.

– Ja, Holmestrand-etappen blir et stort høydepunkt for meg, utover den forhåpentligvis siste i Oslo. Jeg gleder meg til å løpe med venner og kjente, og hører at det er stort engasjement allerede, sier Vika.

Motiverte barn

Vika lar seg også motivere av de gode opplevelsene han har hatt underveis – særlig med barn som har deltatt.

– Foreldre har takket meg etter etappene. De sier at barn som ikke har vært aktive tidligere, har blitt med på løpet og nå er motiverte til å begynne å løpe litt. Da har vi oppnådd litt av det vi ønsket.

– Samtidig lærer barna også litt om hvordan verden er utenfor trygge og gode Norge, legger Vika til.

Tusenkronersspørsmålet til slutt: Kommer Jimmy Vika til å gjenta dette neste år?

– He-he, nei. Ingen fare!

LES OGSÅ: – Ingen har gjort et så drøyt løpestunt før