Gå til sidens hovedinnhold

Spontant var 2000 i gata

Det kunne egentlig ikke skje, men det skjedde. Torsdag 22. juli er det ti år siden terroren kom til Oslo og Utøya.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en lydløs, men mektig prosesjon fulgte mer enn to tusen oppfordringen fra Marita Lauridsen om å gå i fakkel- og blomstertog til støtte for ofrene og de pårørende etter terrorangrepene 22. juli 2011.

En uke etter de to terrorangrepene var «hele» Holmestrand med i en kraftfull, men sorgtung markering, med fakler, roser og appeller.

Aldri har et folketog gjennom Holmestrand gått mer stille, ærbødig og alvorlig i gatene. Blomstertoget, fakkeltoget og folketoget laget knapt en lyd over asfalten der det beveget seg fra Dulpen til tusenårsstedet på brygga. Et av de lengste togene skapt av mennesker gikk i taushet og stillhet mot de avskyelige handlingene som hadde funnet sted i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya bare noen dager tidligere.

LES Ti år siden terroren: Markerer med minnesamling og skoleaktiviteter

Det var en gripende stund, som alle som var med vil huske så lenge de lever.

Glemme vil vi heller aldri gjøre hva som skjedde, og hvor mange som ble rammet direkte eller indirekte. Norge er et lite land, og alle kjenner noen, som kjenner noen. Vi var heller ikke forberedt på at noe slikt kunne skje. Verken som privatpersoner, organisasjoner, beredskapsetater eller som nasjon var vi forberedt.

For vi trodde faktisk ikke at det kunne skje. Vi trodde ikke at det kunne være mulig, selv om det hadde vært skremmeskudd i både naboland, og i land lengre ifra. Nå vet vi av dyrekjøpt erfaring at det kan skje også hos oss, og forhåpentligvis er vi bedre rustet til å stoppe eller bremse gjerningspersoner som senere kan ha onde hensikter.

«Nå vet vi av dyrekjøpt erfaring at det kan skje også her»

Torsdag 22. juli er tiårsdagen for terroren, og det vil for de mange direkte berørte bli en belastende dag med alle markeringer som skal skje over hele landet. Historien vil bli fortalt på nytt, og minner som ikke gjør godt vil bli trukket fram igjen.

Men det er viktig å markere at vi som en demokratisk fredelig nasjon tar avstand fra all bruk av voldelige virkemidler for å fremme synspunkter, kulturer, politikk eller holdninger.

LES 22. juli-markering? – Hva gjør vi i Holmestrand?

Også i Holmestrand skal dagen markeres. Ved minnesmerket på Gjøklep ungdomsskole blir det et arrangementet som i hovedsak er drevet fram av ungdommer fra kommunen. Det er sagt at det skal være et fokus på de yngre, men også en markering som berører flest mulig, og som løfter fram viktige perspektiver for alle, uavhengig av alder. Selv om terroren hadde en klar politisk vinkling mot AUF og Ap, skal markeringen torsdag være tverrpolitisk.

Det blir en dag til ettertanke over det ubegripelige som ikke kunne skje, men som likevel traff oss brutalt 22. juli 2011.

Kommentarer til denne saken