Når Heidi tenker på hva søpla gjør med dyrene, kan hun ikke la være å gjøre noe med saken

DRAPSFELLE: Alt søppelet i naturen og spesielt ved havet er potensielle drapsfeller for dyrelivet.

DRAPSFELLE: Alt søppelet i naturen og spesielt ved havet er potensielle drapsfeller for dyrelivet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Strandryddeuken er i gang i Holmestrand. Heidi Hope har tro på god oppmøte.

DEL

HOLMESTRAND: Du kan ikke ha unngått å få det med deg på en eller annen måte: Havet oversvømmes av plast og annet avfall. Hvis vi ikke tar tak, kan vi ha mer plast enn fisk i havet innen 2050.

– Naturen blir kvalt av menneskenes forsøpling, dyrene går en langsom og smertefull død i møte fordi mennesker gir fullstendig blaffen. Jeg syns det er grusomt og jeg klarer ikke å la være å prøve og hjelpe, sier Heidi Hope.

Økt oppmerksomhet rundt plastforsøpling i havet gjør at frivillige i Holmestrand strømmer til på både strandryddeuka og strandryddedagen 5. mai. En av dem er Heidi Hope som ikke klarer å la være å reagere.

Bare snakk- ingen handling

Hun er en av de frivillige i Holmestrand som har tatt initiativ til å samle en gjeng med mennesker og ta i et tak mot forsøplingen i naturen.

– Jeg reagerer ofte på at vi bare prater om problemer og utfordringer. Denne gangen mener jeg at vi ikke bare kan prate om det lenger – det haster å hjelpe jordkloden vår. Vi har satt lørdag 5. mai, men jeg vet at kommunen har sin ryddedag 6. mai og de har informert om at de henter søppelet vi plukker 7. mai, informerer Hope.

LES OGSÅ: Holmestrands nye attraksjon skal bli enda mer attraktiv (+)

Håper på fordobling

Også badedamene i Hagemann, kommunen og kystvakten rydder strender, øyer, holmer og havbunnen langs kysten.

– I fjor deltok nesten 49.000 frivillige i ryddeaksjoner på strendene langs kysten og i innlandet. Oppmøtet var rekordstort, og en økning på over 160 prosent fra året før, sier daglig leder Lise Keilty Gulbransen i organisasjonen Hold Norge Rent.

De har troen på en fordobling i år når strandryddeuken arrangeres fra 30. april til 6. mai, med den nasjonale Strandryddedagen 5. mai som høydepunktet.

Med tiden havner alt i havet

Det har også Heidi Hope som påpeker at det ikke gjør noen ting at flere rydder på samme plasser denne uken.

– Jeg har ryddet flere ganger allerede, både strender og parkeringsplasser, og kan love at det er søppel nok til alle. Det er viktig å rydde kysten, Hageman og Mulvika står merket som «spesielt forsøplet» på Hold Norge Rent sine hjemmesider, men det er jo viktig å rydde i høyden også, da alt med tiden likevel havner i havet, sier hun.

Hope legger til at hun har hatt kontakt med den lokale ornitologiske foreningen og fått viktig informasjon om hekking i områdene slik at fuglelivet blir tatt hensyn til.

(Saken fortsetter under bildet)

KJENT SAK: At kystlinjer og spesielt Hageman i Holmestrand stadig forsøples er en kjent sak. Her fant vi en 22 år gammel artikkel fra arkivet.

KJENT SAK: At kystlinjer og spesielt Hageman i Holmestrand stadig forsøples er en kjent sak. Her fant vi en 22 år gammel artikkel fra arkivet. Foto:

LES OGSÅ: Inviterer til ryddedugnad i Sandebukta (+)

– Hver dag er en strandryddedag

Strandryddedagen er en kollektiv ryddedugnad som har vært organisert av Hold Norge Rent siden 2011. Tallene fra organisasjonen viser at 76 prosent av avfallet som ble ryddet fra norske strender i fjor var plast.

– Responsen på ryddeaksjonen jeg satte i gang har vært veldig bra. Ikke alle kan på en og samme dag, men det er jo bare bra å rydde flere ganger i løpet av året. Hver dag er en strandryddedag, avslutter Hope med et smil.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.