Høsten 2012 startet et svært så optimistisk arbeid med å skaffe den snart nyrestaurerte Holmestrand kirke, Y-kirken fra 1674, et nytt pipeorgel.

En komité ble nedsatt, og innsamlingsaksjonen det ble rigget for ble kalt «Orgel 2015». Ideelt sett var det store målet å samle inn fem millioner kroner til et nytt orgel i løpet av 2015. Aksjonen startet i 2013.

LES Snart kommer kirkeorgelet på plass i Holmestrand

Aksjonskomiteen vedgikk at målet om fem millioner kroner var i tøffeste laget, men de ville ha noe der fremme å strekke seg mot. Og det første året gikk aksjonen veldig bra gjennom mange arrangementer og stunt, som ga penger på konto. Så langt toppet det seg da kongens svoger, Erling Lorentzen, som hadde sin barndom og skolegang i Holmestrand, åpnet lommeboka for å gi en halv million kroner til nytt orgel.

Selv hadde han ikke vært i Holmestrand på over 30 år, men da søknaden, etter en idé fra Gunn Bredrup kom, varte det ikke lenge før et positivt svar forelå hos aksjonskomiteen. En delegasjon fra Holmestrand var hjemme hos Lorentzen, fikk gode historier og brasiliansk kaffe sammen med sjekken på 500.000 kroner.

LES Erling Sven Lorentzen (98) er død: Fikk aldri høre orgeltonene i Holmestrand kirke

Lorentzen ble invitert tilbake til Holmestrand kirke for å høre det nye orgelet spille, men ingen kunne tenke seg da at det skulle gå åtte år før det kunne skje. Erling Lorentzen døde (9. mars 2021) før han fikk besøkt Holmestrand og kirken.

Det ble aldri fem millioner kroner på kontoen, men orgel ble det, og snart blir det også med lyd.

LES Jonah Sebastian (15) har en spesiell hobby: – Jeg liker å skille meg litt ut